Coexistenta pasnica intre o China tot mai puternica si o America tot mai dornica de o dominatie permanenta in Asia se afla sub un  mare semn al intrebarii, cele doua state urmand sa traverseze o perioada dificila, prezice Philip Stephens in paginile publicatiei Financial Times. 

In opinia analistului, configuratia ordinii mondiale a secolului 21 va depinde, in mare masura, de caracterul relatiilor bilaterale dintre Statele Unite si China, iar principiile ei definitorii vor viza colaborarea, competia si conflict. Primele doua stadii intra in contradictie unul cu celalalt, apropiind ultima faza, neluata in serios pana acum de numerosi specialisti, cea a conflictului, scrie Stephens.

Beijing afirma ca in viziunea lor privind ordinea mondiala intentiile agresive nu-si gasesc locul, noteaza mai departe semnatarul articolului din FT. Una dintre principalele obiective ale Chinei rezida in stabilirea parametrilor securitatii regionale. Ceea ce nu inseamna ca Beijing si-a propus sa alunge SUA din Asia Orientala in viitorul imediat, dar Beijingul incearca sa atraga atentia asupra faptului ca SUA isi construiesc politica zona pe abordari invechite.

Stephens estimeaza ca va veni momentul cand Asia va deveni suverana in solutionarea problemelor geopolitice si, dupa toate probabilitatile, China va juca unul dintre cele mai importante roluri. In aceste conditii, Washington, in calitatea lui de jucator regional cheie, va fi nevoit sa renunte la "gandirea prafuita", mai precis la modelul aliantelor bilaterale.