"În Centrul Vechi, aşa cum îl cunosc bucureştenii şi turiştii care vizitează Capitala, şi anume zona care nu este preponderent de locuit, respectiv zona în care sunt concentrate cele mai multe terase, municipalitatea vrea să instituie un regulament, nu atât pentru programul acestor agenţi economici, cât pentru a institui o unitate atât din punct de vedere al amplasării, al siguranţei, cât şi al modalităţii în care vor putea fi construite şi vor arăta aceste terase. În ceea ce priveşte orarul de funcţionare, în această zonă, terasele vor putea fi deschise în timpul săptămânii până la ora 24.00, iar în weekend până la ora 1.00, la fel ca în alte Capitale ale Europei", a declarat luni, pentru MEDIAFAX, arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Potrivit arhitectului şef, până în prezent, Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice prevedea ca aceste terase să funcţioneze până la ora 22.00, în acest sens dând exemplul oraşelor Sibiu şi Braşov, unde terasele sunt deschise până la ora 22.00.

Gheorghe Pătraşcu a precizat că regulamentul se referă exclusiv la terasele care vor funcţiona în perioada 15 martie -15 noiembrie, nefiind făcute referiri la activitatea restaurantelor şi a cluburilor care îşi desfăşoară activitatea în interior şi care îşi vor păstra orarul de funcţionare, cu precizarea că, pentru evenimentele speciale ale Capitalei, vor exista derogări de la normele impuse prin regulament.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea "Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti" propune ca terasele sezoniere din Centrul Istoric să funcţioneze, între 15 martie şi 15 noiembrie, doar până la ora 22.00, excepţie de la această regulă făcând terasele din perimetrul delimitat de străzile Lipscani, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei, care vor putea funcţiona până la ora 24.00 în timpul săptămânii, în weekend până la ora 1.00.

Şi spectacolele live organizate pe terasele sezoniere se vor termina la ora 22.00, fiind interzisă organizarea evenimentelor festive private, printre care şi nunţi sau botezuri. Regulamentul stabileşte că vor constitui contravenţii amplasarea pe terase a altor elemente de amenajare decât cele avizate, depăşirea orarului de funcţionare, organizarea evenimentelor festive private, folosirea sistemelor de amplificare pentru difuzarea de muzică, servirea preparatelor "în veselă de plastic", montarea aparaturii electronice de tip TV, plasmă, LCD, LED, video proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora.

În privinţa mobilierului folosit la ameanjarea terasei, potrivit proiectului de regulament, se vor putea folosi "numai seturi identice de tipuri de mobilier, evitând-se culorile stridente". Documentul prevede şi că este interzisă ulilizarea mobilierului de terasă pliant şi a celui din material plastic, cromatica umbrelelor urmând să fie încadrată în paleta " alb-beige ".

Delimitarea teraselor va fi făcută cu aranjamente florale verzi, "pe care agenţii economici se obligă să le întreţină", fiind interzisă utilizarea jardinierelor din plastic şi a plantelor decorative artificiale. De asemenea, în document se arată că este interzisă construirea platformelor şi amplasarea cortinelor de protecţie împotriva vântului şi a ploii sau a covoarelor din materiale plastice.

De asemenea, proiectul prevede şi că va fi interzisă prepararea în aer liber a oricăror produse alimentare, "cu excepţia standurilor amenajate cu ocazia unor evenimente de scurtă durată culturale, târguri sau expoziţii ce includ demonstraţii culinare". Cei care încalcă aceste prevederi ar urma să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei. Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul municipalităţii, www.pmb.ro, cetăţenii putând transmite părerile şi punctul de vedere până în 25 ianuarie.

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii susţine că proiectul va falimenta Centrul Istoric din Bucureşti şi cere municipalităţii renunţarea la acest proiect dar şi măsuri de încurajare a turismului de divertisment din zonă. "Propunerea reprezintă o întoarcere la comunism, când restaurantele se închideau exact la 22.00 pentru ca duşmanii poporului să nu comploteze împotriva regimului. Turiştii, fie români, fie străini, nu sunt duşmanii Bucureştiului şi ar trebui încurajaţi să vină, să stea şi să cheltuie cât mai mult în Centrul Istoric, nu să fie izgoniţi pentru că s-a închis programul", se arată într-un comunicat de presă al FPTS.

Potrivit sursei citate, prin aprobarea regulamentului în forma actuală, încasările din Centrul Istoric, "de circa 150 de milioane de euro anual", se vor reduce la un sfert, multe dintre planurile de dezvoltare şi de renovare din zonă putând să fie anulate. Reprezentanţii FPTS cer municipalităţii renunţarea la proiectul privind regulamentul de organizare şi funcţionare a teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric din Capitală, precizând că operatorii economici nu vor putea achita chiriile doar "din activitatea de zi". Totodată, aceştia solicită adoptarea unei "atitudini de încurajare a turismului de divertisment" din această zonă.