Suprafaţa medie achiziţionată pentru construcţia unei case în România este de 500 de metri pătraţi, afirmă specialiştii. Poziţionarea rămâne cel mai important criteriu în selectarea terenului potrivit, achiziţia fiind determinată ulterior şi de alte aspecte, precum accesul la utilităţi, drumuri, intrări şi vecinătăţi. De asemenea, conform studiului RE/MAX România, în funcţie de acestea şi de potenţialul de dezvoltare, preţurile diferă substanţial.

Dincolo de terenurile achiziţionate pentru dezvoltarea spaţiilor industrial-comerciale, logistice sau de producţie, mulţi clienţi provin din zona rezidenţială şi vizează terenuri ale căror suprafeţe variază între 400 şi 600 de metri pătraţi, cu scopul de a construi case sau vile cu grădină, fie individual, fie în asocieri mici.

Oraşele în care se remarcă o creştere semnificativă a vânzărilor de terenuri sunt Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov şi Iaşi. De altfel, în primele şase luni ale acestui an, în aceste oraşe, piaţa imobiliară a crescut cu circa 5% datorită numărului mare de proiecte rezidenţiale finalizate sau aflate în curs de dezvoltare. Conform studiului, datorită evoluţiei pozitive a economiei naţionale, se estimează că terenurile care stau la baza oricărui tip de dezvoltare vor rămâne pe un trend ascendent şi pe parcursul anului viitor.

Potrivit studiului RE/MAX, românii care preferă blocurile de apartamente în detrimentul unei case sunt mai atenţi în ceea ce priveşte suprafaţa, considerând că o locuinţă de trei camere, de aproximativ 75 de metri pătraţi, este suficientă, noteaza agerpres.