De aproape un an, X-37B planeaza pe orbita. Misteritorul aparat isi continua misiunea spatiala in totala discretie. Observatorii amatori, care urmaresc drona au observat o schimbare a traiectoriei de deplasare, dar e ceva normal, in ultima instanta. Avionul a fost lansat la 11 decembrie 2012 de US Air Force. Nu se stie data revenirii pe Terra. Probabil, va fi doborat recordul stabilit de precedentul zbor al unei drone X-37B, a carei misiune a durat 469 de zile.

Conceput de Boeing, aparatul seamana cu o naveta spatiala in miniatura. El masoara 8,9 metri in lungime, cu o anvergura de 4,5 metri si o greutate, la lansare, de 5,5 tone. Spre deosebire de navetele NASA, astazi exponate de muzeu, X-37B nu are cockpit si, prin urmare, nu poate gazdui un echipaj. In plus, drona are nevoie de un lansator pentru a ajunge in spatiu. Panourile solare ii permit sa ramana mai multe luni pe orbita, nu numai doua saptamani, ca in cazul navetelor.

Caracterul secret al programului naste numeroase teorii, mai mult sau mai putin pertinente. In opinia unora, este vorba de testarea unor tehnologii avansate, vezi futuriste. In opinia altora, drona este folosita in scopuri militare sau de spionaj, fara a fi, neaparat o arma spatiala, asa cum gandesc unii.

Oricum, potrivit celei mai vehiculate ipoteze, drona este utilizata pentru testarea unor tehnologii care ar putea fi, ulterior, folosita la realizrea viitoarelor vehicule spatiale ale Statelor Unite. In acest context, se estimeaza ca noile elemente testate vizeaza capacitatea lor de reutilizare, rezistenta termica sau tehnologii pentru sateliti spion.