Conform Yonhap, "un seism artificial cu magnitudinea de 5,1 a fost detectat în Coreea de Nord", în regiunea Kilju (nord-est) unde se află complexul Punggye-ri utilizat pentru teste nucleare. Cutremurul a avut loc la ora locală 11:57 (04:57, ora României). Expertii de la Seul au evaluat la şase-şapte kilotone puterea exploziei produse de posibilul test nuclear, revizuind în scădere o estimare anterioară care anunţa o putere de zece kilotone.

Ministerul sud-coreean al Apărării a mai anunţat că Phenianul a avertizat în avans Beijingul şi Washingtonul in legatura cu aceasta operaţiune. Un diplomat ONU a declarat ca testul a fost efectuat în pofida unui "avertisment ferm" din partea aliatului său chinez.  Alt diplomat aflat în post la ONU a anunţat că marţi dimineaţa, după ora New York-ului, "urmează să se întrunească" Consiliul de Securitate, dar nu a fost în măsură să precizeze, pentru moment, orarul acestei reuniuni extraordinare.

Guvernul japonez a declarat marţi că este posibil ca un test nuclear să fi fost efectuat de Coreea de Nord. "Credem că există posibilitatea ca în Coreea de Nord să fi fost efectuat un test nuclear", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferinţe de presă convocată de urgenţă. Un cutremur a fost detectat la ora locală 11:57 (04:57, ora României), cu o magnitudine de 5,2 în nord-estul Coreei de Nord de către agenţia japoneză de meteorologie.

"Guvernul va avea o reuniune de securitate la 12:45 (5:45, ora României) pentru a discuta măsurile ce trebuie adoptate", a precizat Suga. Premierul a ordonat miniştrilor în cauză să adune informaţii şi să le analizeze, în cooperare cu Statele Unite, Coreea de Sud, China şi Rusia", a mai adăugat acesta.

Centrul american de geofizică (USGS) a raportat o activitate seismică, confirmată de centre de supraveghere din Japonia, China şi Coreea de Sud. Conform USGS, hipocentrul s-a situat la aproximativ un kilometru adâncime. O mişcare seismică suspectată că ar fi o explozie s-a produs marţi dimineaţa în Coreea de Nord, a anunţat Centrul Seismologic din China. Magnitudinea cutremurului a fost măsurată la 4,9, a adăugat acest institut, într-un mesaj postat pe contul său oficial de microblogging, care confirmă "seismul artificial" detectat şi de către Coreea de Sud.

China, principalul aliat al Coreei de Nord, l-a avertizat în ultimele săptămâni pe imprevizibilul său vecin să nu procedeze la un nou test nuclear. In incercarea de a fii cat mai convingator, Beijingul a evocat chiar o posibila ruptură" a relaţiilor cu Phenian, amenintand, de asemenea, cu o reducere a ajutorului acordat Coreei de Nord, o ţară vlăguită care trăieşte cu ajutoare economice şi umanitare. În privat, această avertizare a fost calificată drept "istorică" de către unii diplomaţi americani implicaţi în dosarul nord-coreean.

În Japonia, agenţia meteorologică a subliniat că o mişcare terestră diferită de un seism natural a fost măsurată în Coreea de Nord. Dacă acest test este confirmat, a fi vorba de al treilea test nuclear realizat de Coreea de Nord, după cele din 2006 şi 2009.Ministrul sud-coreean al Apărării şi biroul prezidenţial încearcă să verifice dacă o detonare nucleară a avut loc, a transmis aceasta. Phenianul a prevenit la sfârşitul lui ianuarie că intenţionează să efectueze un nou test nuclear, al treilea după cele din 2006 şi 2009, aminteste Mediafax in pagina electronica.