Statele Unite sunt nevoite sa reintre in cursa inarmarilor, pentru a-si mentine avantajele asupra altor tari, estimeaza The Economist, in opinia careia vechiul indemn geopolitic de a "nu te pune rau cu America" nu mai suna la fel de convingator. Desi armata Statelor Unite ramane cea mai bine echipata din lume, avantajele ei tehnologice se reduc cu rapiditate, afirma publicatia mentionata.

O realitate evidentiata, de altfel, si de fostul sef al Pentagonului, Chuck Hagel, care a demisionat in noiembrie anul trecut si care spunea, printre altele, ca SUA trebuie sa elaboreze noi tehnologii militare, mult mai avansate si sofisticate, in caz contrar America va avea de suferit.

Da, scrie mai departe The Economist, americanii si-au perfectionat tehnologiile in domeniul apararii, dar care au devenit accesibile pentru alte state. Autorul articolului a identificat cinci puncte vulnerabile ale armatei SUA:

1. Navele militare au devenit tinte usoare pentru rachetele lansate de inamic de pe uscat.

2. Este tot mai dificil sa asiguri protectia ferma a bazelor aeriene regionale fata de un atac inopinat.

3. Aviata americana nu depisteaza lansatoarele mobile de rachete.

4. Actualele siteme de aparare aeriana pot dobori in avion american de la o mare distanta.

5. Satelitii-spioni sunt vulnerabili la orice atac.

In acest context, The Economist estimeaza ca America trebuie sa-si sporeasca investitiile in noi tehnologii militare, astfel incat nici o alta tara din lume sa nu-i poate egala cheltuielile si, implicit, realizarile.