Masina de propaganda a Kremlinului joaca un rol imortant in "razboiul hibrid" dus de Rusia in Ucraina si ajuta la consolidarea popularitatii lui Vladimir Putin in interiorul tarii. Ea se manifesta si in Occident prin diferite structuri, precum RT (fostul Russia Todat), un canal de televiziune sustinut de Kremlin si care emite in limbile engleza, spaniola, franceza si germana, si prin aneze la diferite ziare, inclusiv New York Times si Daily Telegraph.

In aceste conditii, Uniunea Europeana a considerat ca trebuie sa treaca la actiune. Ca atare, pana in iunie, sefa diplomatiei UE, Federica Mogherini, trebuie sa pregateasca un plan de combatere a "campaniei ruse de dezinformare". Pana atunci, Bruxelles intentioneaza sa infiinteze o subunitate speciala, cu numele de lucru "Distrugatorii de mituri", care va trebuie sa monitorizeze mijloacele de informare in masa ale Rusiei, sa scoata in evidenta minciunile si sa publice dezmintirile.

Europei nu-i vine usor sa se ocupe de asa ceva. Ea cu greut a reusit sa faca front comun pentru a stavili aventura militara rusa, iar razboiul informational este ceva mult mai complicat., in special pentru tarile baltice, cu minoritatile lor ruse. Iata de ce, inainte ca UE sa se dezmeticeasca, unele state au trecut la treaba. Astfel, Estonia va lansa in septembrie un canal de televiziune special pentru un sfer din populatie, pentru care rusa este limba materna.

Letonia, unde traieste cea mai mare minoritate rusa din Europa, a propus infiintarea unor canale baltice cu finantare de la stat. Unii au sugerat chiar o patrundere "subtila" pe piata media din Rusia. In acest sens, Olanda a cerut unuia dintre centrele de analize de la Bruxelles sa analizeze diferite variante pe aceasta tema. Raportul va fi gata in mai. Dar, noteaza The Economist, Bruxelles nu prea agreaza proiecte ample, care necesita cheltuieli importante.

Dupa ce a subestimat disponibilitatea Rusiei de a folosi trupe in Ucraina, Uniunea Europeana are, prin urmare, toate sansele sa subestimeze pericolul dezinformarii, care nu poate fi spulberat limitandu-te la verificarea de date si schimb de informatii. Europa trebuie nu numai sa reactioneze, dar si sa actioneze, subliniaza The Economist intr-un articol intitulat "Aux armes, journalistes!".