Potrivit ziarului, plățile au fost primite de catre Google, Yahoo, Microsoft si Facebook. Fondurile au fost folosite pentru a acoperi costurile de certificare, intervenite după recunoașterea de catre instanta de judecata drept neconstituționale unele activitati ale NSA (decizia din octombrie 2011).

Valoarea exactă a transferurilor NSA nu este data, dar faptul că giganții on-line au primit banii platiti de contribuabili certifica, potrivit The Guardian, legatura între serviciile secrete si companiile IT. Este de remarcat faptul că in unul dintre documente, acestor costuri sunt trecute în coloana numită "Operațiuni cu surse speciale."

Cu toate acestea, Yahoo declara că acest document nu dovedește cooperarea cu "poliția secretă", deoarece autoritățile sunt obligate să compenseze furnizorii pentru cheltuielile impuse în conformitate cu legislația in materie. Și Facebook a anunta ca "nu a primit nicio compensație."

NSA admise abuzul de putere

NSA a recunoscut, vineri, ca a abuzat deliberat de puterea sa in cazul urmaririi comunicațiilor. Agenția a recunoscut ca a încălcat ordinul semnat de președintele Ronald Reagan în 1981.

"Pe parcursul ultimului deceniu s-au constatat cazuri foarte rare de încălcare deliberată a atributiilor NSA. Agentia ia act de acuzații privind incalcari ale legii foarte in serios și este gata sa coopereze cu orice investigație indreptata impotriva sa" - se arata intr-un comunicat al NSA, citat de Bloomberg.