Fost corepondent la Moscova al publicatiei Sunday Times si al agentiei BBC, ziaristul britanic, care lucreaza in prezent la The Guardian, afirma ca Putin nu a acceptat niciodata critici din partea Occidentului, motiv pentru care el poate fi influentat "nu cu biciul, ci cu zaharelul".

Autorul lucrarii "Un lider puternic: Vladimir Putin si batalia pentru Rusia" este convins ca presedintele Rusiei este mai furios ca niciodata. El este suparat pe Ucraina, pe Occident si pe neciopliticii de rusi-separatisti, din a caror crasa incompetenta el a ajuns acum "pana la gat in rahat".

Roxburgh precizeaza, totodata, ca "acest rahat este de productie proprie". Si explica: Putin le-a furnizat separatistilor tot ce este necesar pentru un conflict militar de lunga durata, inclusiv instalatii pentru distrugerea de avioane. Putin nu a putut insa anticipa un singur lucru: factorul uman.

In opinia ziaristului de la The Guardian, Putin tuna si fulgera pentru ca Moscova a incredintat rachete unei haite de descreierati inarmati, incapabili sa faca un lucru la indemana oricui detine un anumita aplicatie pe smartphone: sa stabileasca ce fel de avion zboara deasupra capului. Angus Roxburgh crede ca presedintelui Putin trebuie sa i se permita sa se dezica de legaturile cu separatistii, pentru ca singur sa-i izgoneasca de pe teritoriul Ucrainei.

In schimb, cotidianul Financial Times este de parere ca singura modalitate de rezolvare a situatiei din Ucraina il constituie sanctiunile impotriva Moscovei.

"Alta cale nu exista: numai sanctiunile il vor putea determina pe Putin sa se aseze la masa tratativelor si sa renunte la politica de incitare a spiritelor in Ucraina", afirma publicatia.

FT apreciaza, totodata, ca nu trebuie neglijate nici alte initiative folositoare, de la mobilizare internationala pentru refacerea economiei Ucrainei pana la recunoasterea anumitor interese strategice ale Rusiei in regiune. In acest sens, continua FT, ar fi necesara o anumita descentralizare a puterii in Ucraina, cu acordarea de drepturi sporite zonelor cu populatie majoritar rusa.

In acelasi timp, estimeaza Financial Times, in pofida legaturilor stranse cu Uniunea Europeana, Kiev ar trebui sa-si pastreze neutralitatea militara.