1. Un conflict nuclear intre marile puteri

"SUA si Rusia detin inca mii de arme atomice, alte sute aflandu-se in posesia celorlalte trei puteri nucleare. Tensiunea generata de conflictele regionale, de genul celui din Ucraina, se poate transforma oricand in razboaie de mai mare amploare. Strategiile militare numesc acest scenariu : poate fara sa vrea, una din parti o provoaca pe cealalta la o riposta mai dura, ceea ce conduce la alt raspuns si asa mai departe, pentru ca, intr-un final sa se ajunga, in cel mai rau caz, la schimb de lovituri nucleare, cu milioane de morti", detaliaza Wellerstein.

2. Razboi intre puteri nucleare mai mici

Autorul articolului din The Guardian evoca disponibilitatea declarata a Pakistanului de a folosi arma atomica in cazul unui masiv atac conventional. Jurnalistul noteaza ca, in opinia expertilor, acesta este cel mai probabil dintre scenariile de utilizare a armamentului nuclear intr-un conflict existent intre doua puteri nucleare mai mici.

3. O putere nucleara impotriva unui stat care nu dispune de asemenea arme

"In privinta marilor puteri nucleare, este greu de crezut ca aceste state, care controleaza uriase arsenale nucleare, s-ar putea gandi sa le floseasca. Dar in cazul tarilor  cu masini militare mai mici, dar care se considera nedreptatite din punct de vedere istoric? Ne putem teme, spre exemplu, de un razboi intre Israel si vecinii lui, sau intre cele doua Corei. Problema cu aceste tari este ca o tara care nu detine arme nucleare nu realizeaza ca statul care are bomba a fost cea care a trasat, de fapt, linia de demarcatie. Acest gen de amplifica riscul aparitiei unor situatii absurde", crede semnatarul materialului din The Guardian.

4. Terorism nuclear

"Astazi sunt putine sanse ca vreo grupare terorista, chiar daca dispune de importante resurse, sa poata dobandi cunostintele tehnice necesare pentru a fabrica combustibil nuclear", estimeaza Wellerstein. "Dar il poate fura. In 2012, spre exemplu, un grup de pacifisti a reusit sa patrunda intr-un unitate militara americana, unde exista uraniu imbogatit", continua jurnalistul.

5. O detonare intamplatoare

"Este posibil ca arma atomica din dotarea unei puteri nucleare sa explodeze intamplator? In anii 1960 si 1960, Statele Unite s-au aflat de zeci de ori la un pas de o asemenea catastrofa: s-au prabusit avioane cu bombe nucleare la bord, bombele se desprindeau de avioane, arzand indelung. Poate o astfel de situatie sa conduca la o tragedie nucleara? Da, in cazul armelor mai vechi. La cele noi, pericolul unei detonari intamplatoare este egal, practic, cu zero. Totusi, noi nu stim totul despre configuratia armelor majoritatii altor tari, la fel cum nu stim cat de importanta este pentru respectivele state problema securitatii generale".

In incheierea materialului, Wellerstein se intreaba cat de mare este eventualitatea recurgerii din nou la arma nucleara. "Chiar tentativa de a distruge intreg arsenalul atomic al umii nu ne va scapa de aceasta teama. In ultima instanta, intotdeauna exista riscul ca un stat sa pastreze si sa ascunda marca un pic de combustibil nuclear. Asa, sa fie", comenteaza jurnalistul.