In ultimii 11 ani, Angela Merkel s-a aflat in epicentrul a multor probleme, de la criza datoriilor pana la razboaiele din Orientul Mijlociu, dar pe acest fundal ea a putut conta intotdeauna pe loialitate din partea colegilor de partid. "Puterea lui Merkel a fost de nezdruncinat inclusiv pentru ca liderul CDU nu a fost nevoita sa faca fata unor provocari venite din interiorul propriei formatiuni politice", estimeaza jurnalistul britanic. 

Dar la un an de la izbucnirea crizei refugiatilor din Europa, situatia s-a schimbat: pentru prima data, pozitia liberala a cancelarului in aceasta chestiune a eliberat spatiul pentru aparitia in CDU a unui adversar politic. "Faceti cunostinta: Jens Spahn, parlamentar din partea oraselor Steinfurt si Borken (Renania de Nord - Westfalia), adjunct al ministrului de finante si, cum presupun multi comentatori, viitorul cancelar", sustine Guardian.

Spahn se pronunta in favoarea interzicerii partiale a valului islamic si sustine ca Germania nu este tara potrivita pentru cei care vor sa-si oblige sotiile sa se acopere. "Trebuie sa spunem foarte clar ce este acceptabil si ce nu", spune politicianul CDU.