Seful Apple a declarat că iOS va deveni in viitor un sistem mai deschis fata de dezvoltatori, insa ca acesta nu se va "androidiza". Anuntul a fost facut marti, in cadrul conferintei D10, organizata de AllThingsD.

"Desigur, atunci când se pune problema sa oferim acces la API (application programming interface n.r.), veți vedea că in viitor vom deveni mult mai deschisi. Insa nu intratat incat sa rezulte servicii proaste "- a declarat  Cook, citat de Apple Insider.

CEO Apple a subliniat ca utilizatorii de gadgeturi cu sistem iOS aleg aceste produse gratie anumitor parametri specifici care asigură securitatea și stabilitatea sistemului.

Declarația lui Cook a fost făcută în timpul unei sesiuni de intrebari și răspunsuri cu privire la pericolul pe care il reprezinta raspandirea sistemului de operare rival - Andorid - pentru viitorul iOS si a dispozitivelor mobile bazate pe acest sistem de operare.

Android a primit un sprijin larg din partea producătorilor de smartphone-uri si tablete. Google a pus la liber  software-ul care din punct de vedere tehnic este un proiect open source, ce permite programatorilor sa gestioneze codul, sa dezvolte și compileze aplicații bazate pe acest cod sursa.

Potrivit Strategy Analytics, cota Android pe piața de smartphone-uri la nivel mondial la final de 2012 a fost de 68,4%, în timp ce iOS detine doar 19,4% din piata.

Cu toate acestea, deși vânzările de dispozitive Android depășes in volum pe cele cu iOS, Cook a menționat că iPad  și iPhone sunt cele mai vandute produse, iar dezvoltatorii de aplicații pentru aceste device-uri obțin mai mult profit comparativ cu cei care lucreaza penru Android.

"Lucram pentru cel mai bun telefon, nu pentru o mulțime de telefoane" - declara seful Apple.

Totusi, răspândirea Android are un impact puternic asupra politicii de prețuri la Apple, care inca de anul trecut a lansat o versiune mai ieftina a cunoscutului iPad.