"In perioada de maxima tensiune a razboiului rece, scriitorul Stanislav Lem si-a imaginat un viitor, unde toate armele din lume erau trimise pe Luna. El si-a numit cartea

"Traim pe o planeta inarmata pana in dinti, incordata si pregatita de razboi", constata Roger Boyes.

In prezent, China este perceputa drept un pericol mondial pentru Statele Unite, iar in America apar articole de genul "Strategia secreta a Chinei de inlocuire a SUA in calitate de superputere a lumii". Boyes crede insa ca nu trebuie "sa ne lasam prada isteriei" din cauza Chinei.

"Simplul fapt ca este puternica nu inseamna ca reprezinta un pericol. Deocamdata numai Rusia lui Vladimir Putin cu disponibilitatea ei de a acapara teritorii trebuie privita ca o adevarata forta inamica", afirma autorul materialului. In ceea ce priveste China, sustine Boyes, "expansiunea ei maritima este, se pare, expresia dorintei de a corecta o nedreptate istorica".

De altfel, scrie in continuare editorialistul, China poate calma nervii Occidentului recurgand la actiuni simple, precum manevre comune cu flota americana sau renuntarea la sustinerea indirecta acordata lui Vladimir Putin. "Iar cea mai eficienta metoda pe care China o poate folosi pentru a convinge opinia publica de pretutindeni ca nu are ambitii teritoriale rezida in condamnarea repetata a anexarii Crimeei".