"Lucrările de renovare vor proteja ceasul pe termen lung şi vor contribui şi la conservarea clădirii care îl adăposteşte, Turnul Elisabeta", a spus Steve Jaggs, paznicul orologiului.

Situat pe malul Tamisei, Palatul Westminster găzduieşte Parlamentul britanic, face parte din patrimoniul cultural mondial şi este un important punct de atracţie turistică. Jaggs invită publicul să asculte ultimele bătăi de clopot lunea viitoare.

Înalt de 96 de metri, Turnul Elisabeta, despre care se crede că este cea mai fotografiată clădire din Marea Britanie, este deja înconjurat de schele în cadrul unui proiect major de renovare.

Ceasul va fi demontat, fiecare rotiţă va fi curăţată şi reparată, rama din fontă va fi reînnoită, iar limbile, recondiţionate. Faţada ceasului va rămâne în continuare vizibilă şi funcţională, indicând ora exactă în tăcere, acţionată de un motor electric până la reinstalarea mecanismului original.

Şi celelalte clopote care bat la fiecare 15 minute vor rămâne tacute pe parcursul lucrărilor de renovare programate să se finalizeze în 2012 când sunetul familiar al lui Big Ben se va auzi din nou, scrie agerpres.