"Tranzacţia privind Alfa va fi finalizată curând, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei deţine o participaţie redusă. Pentru noi este mai important ce se va întâmpla cu vânzarea NBG, unde avem o participaţie de aproape 40% şi cu Piraeus Bank, unde avem 25,95%", a spus Jelasic, pentru publicaţia sârbă Danas.

Vânzarea celor patru subsidiare din Serbia face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, ce vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare. Eurobank şi-a vândut deja subsidiarele din Ucraina, Polonia şi Turcia, în timp ce Alpha Bank a vândut sucursala din Bulgaria.

În sud-estul Europei, principalele bănci elene sunt prezente în Bulgaria, România, Albania şi Macedonia. Eurobank, al treilea creditor elen, a angajat HSBC şi Mediobanca pentru a o ajuta să găsească un "partener strategic" pentru subsidiara sa din România, Bancpost, au declarat recent, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Bancpost, cu active totale de 2,8 miliarde de euro, are o reţea de 147 de sucursale în România, care este una dintre cele mai mari pieţe ale Eurobank din afara Greciei. "Ţinta noastră este ca întregul proces să se finalizeze în următoarele 12 luni", au declarat surse din cadrul băncii elene.

Eurobank este un grup bancar care operează în opt ţări, printre care se numără şi România (unde deţine Bancpost), cu active totale de 72,9 miliarde euro, circa 17.000 de angajaţi şi o reţea totală alcătuită din peste 970 de sucursale în Grecia şi în străinătate. Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România, mentioneaza agerpres.