„Tornada, care a facut una cu pamantul orasul Moore din Oklahoma, a avut o putere mai mare decat bomba atomica lansata la Hiroshima, afirma un grup de cinci meteorologi, independenti unul fata de celalalt si intervievati, separat, de agentia Associated Press.

In opinia specialistilor, tornado a corespuns criteriilor categoriei EF5, cea mai inalta si cea mai distrugatoare, cand viteza vantului poate atinge 321 kilometri pe ora. „EF5 este cea mai inalta treapta a acestui sistem de evaluare”, a declarat, printre altele, Kelly Pirtie, de la NOAA national Severe Storms Laboratory. Meteorologii precizat ca forta tornadei a fost de cel putin opt ori mai mare decat prima bomba nucleara folosita intr-un razboi.

Bomba nucleara Little Boy, cu o putere de peste 12 kilotone TNT, a fost lansata deasupra orasului nipon Hiroshima la 6 august 1945. Conform diferitelor date, atunci si-au pierdut viata intre 90.000 si 160.000 de oameni. Tornada din Oklahoma a provocat moartea a 51 de persoane, alte 230 avand nevoie de ingrijiri medicale si spitalizare. Daunele provocate de dezlantuirea naturii ar putea depasi 1 miliard de dolari.