Toyota a anunţat că a vândut anul trecut 9,75 milioane de vehicule, un record pentru producătorul auto nipon, în creştere cu 22,6% comparativ cu 2011, când vânzările au fost afectate de rechemările masive la service din SUA şi de efectele cutremurului din Japonia.

Grupul Toyota include de asemenea şi companiile Daihatsu Motor Co şi Hino Motors Ltd. Sub brandul Toyota au fost vândute anul trecut 8,72 milioane de vehicule, inclusiv din marca de lux Lexus.

Grupul auto american General Motors a vândut anul trecut 9,28 milioane vehicule la nivel mondial, coborând pe locul doi în topul producătorilor mondiali, în timp ce compania germană Volkswagen se situează pe locul al treilea cu 9,07 milioane vehicule vândute în 2012.

Vânzările solide ale Toyota din Asia şi redresarea din America de Nord au compensat declinul din Europa şi efectele conflictului diplomatic dintre Tokyo şi Beijing, care a afectat vânzările Toyota în China.

Recent, Toyota a revizuit în creştere estimările privind profitul net în 2012, la 9,7 miliarde de dolari, chiar dacă vânzările sale în China, cea mai mare piaţă auto din lume, au scăzut în urma disputei teritoriale dintre cele mai mari economii ale Asiei, care a afectat şi sectorul auto.

Toyota realizează în China aproximativ 12% din veniturile sale, mai puţin decât alţi producători auto niponi, cum ar fi Nissan, cu 27% şi Honda, cu 20%. Recenta decizie a guvernului nipon de a naţionaliza un mic arhipelag revendicat de Beijing din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi, a declanşat numeroase manifestaţii antinipone, unele violente, în mai multe oraşe chineze. În urma disputei teritoriale, alţi producători auto, cum ar fi Hyundai Motor şi BMW, şi-au majorat cota de piaţă în China, în defavoarea companiilor nipone.

Toyota a estimat că va înregistra un profit net în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2013 de 780 miliarde de yeni, în creştere cu 2,6% faţă de prognoza anterioară. Profitul operaţional ar urma să ajungă la 1,05 mii de miliarde de yeni, comparativ cu o mie de miliarde de yeni estimat anterior.

În trimestrul trei din 2012, profitul net al companiei nipone a urcat la 257,9 miliarde de yeni (3,2 miliarde de dolari) datorită vânzărilor solide în America de Nord şi Sud-Estul Asiei, depăşind estimările analiştilor, 228,8 miliarde de yeni.