Constructorul auto japonez Toyota a fost penalizat în SUA cu suma record de 17,35 milioane de dolari, pentru că a informat prea târziu autorităţile în legătură cu o problemă de siguranţă la unele dintre vehiculele produse, a anunţat marţi autoritatea pentru siguranţă rutieră, transmite AFP.


Agenţia a precizat că a aplicat nivelul maxim al amenzii, cea mai mare impusă vreodată de instituţie într-un caz de rechemare a vehiculelor în service.
Toyota a anunţat la sfârşitul lunii iunie că recheamă 154.000 de maşini Lexus din cauza riscului de alunecare a unui covoraş sub pedala de acceleraţie, problemă care a dus la o campanie masivă de rechemări în 2009, după mai multe accidente soldate cu decese.

Agenţia a precizat că a depistat problema la maşinile Lexus la începutul acestui an şi a contactat Toyota în luna mai. Grupul a răspuns o lună mai târziu că a fost informat în legătură cu 63 de incidente în care au fost implicate maşini Lexus, din 2009.

Autorităţile americane consideră că Toyota nu a respectat legislaţia americană care obligă constructorii auto să informeze agenţia pentru siguranţă rutieră, în termen de cinci zile lucrătoare, în cazul unei probleme de siguranţă, şi să recheme rapid maşinile pentru remedierea deficienţei. Toyota a plătit deja amenzi cumulate de 48,8 milioane de dolari, în 2010, după trei anchete separate legate de gestionarea rechemărilor de vehicule.