La inceputul saptamanii, Ford Motor a anunţat că va anula un proiect de 1,6 miliarde de dolari în Mexic şi ca va investi 700 de milioane de dolari în uzina sa din Michigan, SUA, unde vor fi angajate alte 700 de persoane. Anterior, preşedintele ales Donald Trump ameninţase că va impune taxe masive celui mai mare constructor auto din SUA, General Motors, pentru că realizeaza unele modele Chevrolet Cruze în Mexic.

"Vom lua în considerare opţiunile noastre şi aşteptăm să vedem ce decizii va adopta Donald Trump", a spus preşedintele Toyota, Akio Toyoda, întrebat dacă se preconizeaza o modificare a planurilor în Mexic, unde amenajeaza o fabrică.

"Producem maşini în Mexic pentru pieţele din America de Nord şi Europa şi nu avem planuri imediate să schimbăm asta", a declarat, la rândul său, preşedintele-director general al Honda, Takahiro Hachigo.

Principalii producători auto niponi - Toyota, Honda şi Nissan - au facilităţi de producţie în SUA şi Mexic, în timp ce Toyota şi Honda au uzine şi în Canada. O mare parte din vehiculele fabricate în Mexic şi Canada sunt exportate spre Statele Unite, cea mai mare piaţă auto pentru producătorii auto din Japonia.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford este prezent şi pe piaţa din România, mentioneaza agerpres.