Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului Serviciului, şeful statului precizând că niciuna din variante nu este viabilă.

Băsescu a spus că în CSAT s-a prezentant legea privind funcţionarea STS precum şi punctul de vedere al SRI, care a precizat că STS nu are capabilităţi mai mari decât să indice perimetrul în care a avut loc accidentul.

Declaratiile lui Traian Basescu:

Dupa accidentul din 20 ianuarie din Apuseni s-a creat in mod nedrept impresia ca stratul roman nu este capabil sa acitoneze in stare urgenta. Vreau sa precizez in mod clar ca atunci cand atributiunile au reclamat, eu am coordonat actiunile statului roman, cea mai mare parte dintre ele fiind implicate in mod curent in operatiunile de salvare in accidentele aviatice.

- Statul roman are capacitatea sa intervină în situaţii de urgenţă.

- Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare. De aceea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi primul-ministru. În aceste zile s-a instalat public, prin persistenţa uinor minciuni, ideea că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului. Este o minciiună. STS nu are echipamente pentru aşa ceva, nici dreptul legsal să facă aşa ceva.

STS preia informaţiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea de a spune exact punctul din care s-a facut apelul telefonic, in momentul în care se face de pe un telefon fix. În momentul în care apelul se face de pe un telefon mobil, STS primeşte indicativul sectorului de celullă de la operator, dacă e Orange sau Vodafone sau alt operator de telefonie mobilă.

Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite.

Nu fac comentarii, este treaba specialiştilor să stabilească. În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului care pur şi simplu şi-a făcut datoria. Nu pot intra în jocul demiterilor numai pentru că dă bine la public sau politicieni. Ar fi însemnat să accept că STS putea să facă mai mult decât să transmită informaţia cu privire la sectorul unde s-a prăbuşit avionul.

Operatorul a transmis că eronava se află în acest sector.

STS nu are niicun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Operatorii de telefonie din România nici nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena în raza de acţiune în care s-a produs accidentul.

Va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna. Oameni politici şi oameni care au apărut la televizor. Oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Repet, atunci când se face o coordonare interinstituţională, instituţiile statului român sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiune necesară în caz de salvare.

Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor pentru a primi un punct de vedere avizat şi bazat pe lege.

- Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a hotărârilor de guvern şi a legilor. Am atenţionat şi în CSAT asupra acestui lucru. De dragul de a arăta populaţiei că facem ceva deteriorăm un sistem care funcţiona dacă s-ar fi respectat legea. Nu vom culege decât rezultate negative. Ceea ce trebuie să facem este să respectăm legislaţia pe care o avem.

- La terminarea CSAT vă pot spune că deşi s-a prezentat legea după care funcţionează CSAT şi protocoalele, a fost şi punctul de vedere a SRI-ului.

- Aici suntem în faţa unei mari minciuni publice, minciuna că STS ar fi putut să identifice locul în care se află. Toate capacităţile sunt legate strict de determinarea perimetrului celulei în care se află telefonul, nicidecum punctul.

- Nu vreau să discut mai mult, acest subiect nu trebuie politizat.

- Informaţiile pe care le am sunt legate şi de aeronavă, şi de funcţionarea echipamentelor, şi de modul de desfăşurare a zborului, şi de înălţimea la care avionul a fost supravegheat de ROMATSA.