Potrivit sefului statului, în perioada mandatului său niciuna dintre aceste informări nu a fost transferată Parchetului.

Presedintele a precizat, într-o emisiune la Pro tv, că omul de afaceri George Soros nu se află în spatele protestelor din Piaţa Universităţii din Bucureşti împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană.

Întrebat dacă ar putea cere o declasificare a acestor informări, preşedintele Băsescu a spus că 'o cere degeaba'.

'Cred că o cer degeaba, dacă n-aş încălca legea, pentru că obiectivul Roşia Montană nu este un obiectiv care a dispărut din atenţia structurilor de securitate. În momentul de faţă, este o operaţiune în derulare', a afirmat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

El a spus că nu a depistat forţe ostile care stau în spatele protestelor din Piaţa Universităţii.

'Sunt un om care citeşte informaţiile astea şi n-aş putea spune că am depistat forţe ostile în mod tranşant. Văd şi acuzaţia absolut, aş eticheta-o foarte dur, mincinoasă - Soros în spatele ONG-urilor. Nu e adevărat. Soros şi-a abandonat interesul pentru Roşia Montană demult. Ce pot spune cu certitudine este că, în momentul de faţă, Soros nu trimite ONG-urile în stradă. Din informaţiile pe care le am şi Roşia Montană este un subiect în atenţia structurilor de securitate exact datorită nivelului de risc', a susţinut şeful statului.

Întrebat dacă ştie despre vreun politician care ar fi luat bani în acest caz, Traian Băsescu a negat. 'Nu am astfel de informaţii, şi aduceţi-vă aminte că o astfel de afirmaţie a făcut la adresa mea Victor Ponta, când era în opoziţie şi era dramatic împotriva proiectului. Drept pentru care l-am întrebat pe Victor Ponta câţi bani a primit de a început să susţină proiectul Roşia Montană. Adevărul e că nu poţi să-l susţii, dacă nu cunoşti proiectul. (...) Eu nu mă voi implica în continuare în susţinerea proiectului sau împotriva lui, dar voi da informaţia corectă', a subliniat preşedintele Băsescu.

El a adăugat că atitudinea sa pe marginea acestui subiect s-a schimbat după ce a constatat că societatea 'se împarte în două'.

La întrebarea cine ar trebui să ia decizia în cazul proiectului de la Roşia Montană, preşedintele Băsescu a spus că aceasta aparţine Guvernului. 'Aici este una din marile greşeli făcute de Guvern încercând să transfere Parlamentului responsabilitatea de Executiv', a afirmat Traian Băsescu.

Totodata, fenomenul Roşia Montană a generat două abordări mincinoase - locuri de muncă versus utilizarea cianurii, a mai declarat duminică preşedintele Traian Băsescu.

El nu a negat că rămâne un susţinător al proiectului de exploatare de la Roşia Montană, dar a subliniat că obligaţi sa, în prezent, este să aibă o abordare neutră în momentul în care 's-a creat o falie în societate'.

'Fenomenul Roşia Montană a generat doua abordări, ambele mincinoase - locuri de muncă versus crima utilizării cianurilor. (...) Marele adevăr nu este acesta. Proiectul Roşia Montană nici nu creează locuri de muncă încât să se simtă consistent în bugetul de stat. (...) E o abordare mincinoasă că se rezolvă problema locurilor de muncă, rezolvă o problemă a populaţiei din Roşia Montană, ceea ce nu e ne neglijat. Pe de altă parte, utilizarea cianurilor - crima cea mare - ceea ce iarăşi nu e adevărat. Dacă există un reactiv care se distruge uşor, acesta este cianura. (...) Cianura este distrusă de razele soarelui, de ultraviolete', a afirmat presedintele.

În opinia acestuia, problema majoră este ţinută undeva între sloganul 'ne otrăvim cu cianuari şi avem locuri de muncă'.

Preşedintele Băsescu a semnalat o a treia problemă care a pătruns însă mai puţin în opinia publică: 'Ne pleacă aurul din ţară'. 'Nu ne pleacă niciun gram. Aici a fost, după părerea mea, o negociere nefinalizată de guvern şi, dacă este ceva ce ne dăunează enorm, este minciuna guvernamentală. Spre exemplu, eu ştiu în ce stadiu era negocierea în perioada guvernului Boc şi Ungureanu', a argumentat şeful statului.

Traian Băsescu a menţionat că nu este împotriva industriei de extracţie a metalelor neferoase, dar s-a declarat convins că, dacă s-ar pronunţa pentru proiectul de la Roşia Montană, 'peste 70% din clasa politică va avea un punct de vedere contrar'