Conform decretului, toti cetatenii autoproclamatei republici sunt obligati sa informeze KGB orice eveniment supect, respectiv depistarea unor materiale de factura "extremista" si apeluri la "activitati extremiste", care pot afecta "securitatea Transnistriei", apeluri la "manifestatii", etc.

Materialele si cazurile semnalate vor fi analizae de un grup de experti ai KGB-ului local. Ei vor stabili gradul de periculozitate, dupa care, la nevoie, respectivele materiale vor fi trimise la procuratura.

In plus, decretul permite blocarea accesului la orice site-uri de internet si retele de socializare, considerate de autoritati surse de raspandire a propagandei extremiste.

Cotidianul Kommersant noteaza, in context, ca decretul vine pe fondul acutizarii crizei economice din Transnistria, agravare generata, in mare parte, de evenimentele din Ucraina. Concret, industria locala stagneaza, practic, in conditiile in care toate produsele destinate Rusiei traversau teritoriul Ucrainei, inchis acum.

Prin urmare, veniturile la buget au scazut dramatic incepand din primavara acestui an, iar fluxul de marfuri la granita cu Ucraina s-a redus cu 43%.

Pe acest fundal, autoritatile locale au recurs la masuri impopulare, precum reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 15% si scurtatea saptamanii de munca.

Acest lucru a creat nemultumiri la nivelul societatii, opozitia profitand de ocazie pentru a acuza guvernul de la Tiraspol de incompetenta, cerand demisia cabinetului.