In timp ce Moscova afirma ca la manevre vor participa mai putin de 13.000 de militari, expertii occidentali afirma ca, avand in vedere amploarea pregatirilor, ar fi vorba, de fapt, despre 100.000. In aceste conditii, nelinistea tarilor vecine este fireasca, mai ales ca preconzatele aplicatii au loc pe fondul agravarii reltiilro dintre Est si Vest. Probabil, scrie Financial Times, este una dintre cele mai delicate perioade de la caderea Zidului Berlinului.

In plus, nu trebuie uitat ca, in trecut, Rusia a folosit asemenea manevre drept acoperire pentru pregatirea unor actiuni militare reale. In 2014, spre exemplu, exercitii convocate "inopinat" au premers anexarii Crimeei. Privind prin aceasta prisma, avertismenul lansat saptamana trecuta de seful Consiliului de securitate al Ucrainei in legatura cu o posibila tentativa a Moscovei de a crea, pe fondul aplicatiilor, un grup de atac pentru a invada Ucraina, Letonia, Lituania si Estonia nu pare absurd sau exagerat.

Pe deplin justificata apare inclusiv afirmatia comandantului trupelor americane din Europa, in opinia caruia "Zapad-2017" ar putea fi un fel de "cal troian", care sa permita Kremlinului sa deplaseze in Belarus trupelor si tehnica lui miltiara, pentru ca apoi sa permanentizeze aceasta prezenta.

Totusi, in pofida starii de incordare care a cuprins capitalele occidentale, analistii nu cred ca Rusia va indrazni sa mearga mai departe, atacand vreuna din tarile care se simt amenintate. Spre deosebire de anul 2008, cand Rusia a trecut granitele Georgiei la doar cateva zile dupa incheierea unor manevre militare in Caucazul de Nord, acum nu exista o companie de propaganda care sa justifice o astfel de interventie, subliniaza FT.

"Moscova nu doreste o escaladare a situatiei", spune analistul rus Fiodor Lukianov, presedintele Consiliului pentru politica externa si de aparare. "La Moscova domneste o oarecare nedumerire, astfel ca Rusia a adoptat o pozitie de expactiva dupa ce administratia Trump nu a justificat asteptarile ei de imbunatatire considerabila a relatiilor cu SUA", a explicat expertul, citat de Financial Times.