Astronautii Observatorului european austral (ESO) au descoperit in constelatia Scorpion un sistem solar „dotat cu o zona locuibila”, cu trei „super-Terre”,  care ar intruni conditiile pentru existenta apei lichide. Ele evolueaza in jurul stelei Gliese 667C, cu o masa egala cu un sfert din cea a Soarelui nostru, si au fost depistate cu ajutorul echipamentului HARPS instalat pe telescopul ESO din Chile.

Sistemul de trei stele caruia ii apartine Gliese 667C este studiat cu atentie de oamenii de stiinta. Nu numai ca se afla in imediata vecinatate a sistemului nostru solar (22 de ani lumina), dar este uluitor de asemanator cu acesta din urma. Altfel spus, el s-ar putea prezenta drept un candidat pentru cercetarea exoplanetelor potential locuibile.

„Stiam, din studiile anterioare, ca astrul este inconjurat de trei planete, dar vrem sa verificam daca mai sunt si altele”, a explicat Mikko Tuomi, de la Universitatea britanica Hartfordshire. „Adaugand noile date obtinue si revizuind informatiile existente, suntem in masura sa confirmam existenta celor trei corpuri si ca suntem pe punctul de a descoperi altele noi”, a adaugat el.

In total, astronomii au identificat cel putin cinci planete, doua nefiind confirmate inca. Sistemul ar fi, prin urmare, compus din trei „super-Terre”, mai masive decat planeta noastra, dar mai mici decat Uranus sau Neptun. Ele s-ar afla, potrivit estimarilor oamenilor de stiinta, intr-o zona locuibila a astrului, adica o banda ingusta situata in jurul stelei si in interiorul careia este posibil ca apa sa fie prezenta in stare lichida. Si, in consecinta, o eventuala forma de viata.