Vorbind la o conferinta ruso-chineza pe probleme de aparare, Emelianov s-a referit inclusiv la sistemele de perspectiva ale americanilor, in stare nu numai sa surprinda momentul lansarii rachetelor ruse, dar si sa la doboare in diferite momente ale evolutiei lor. Astfel, in 2018, rachetele americane Standard-3, in varianta modificata 2A vor fi "capabile sa intercepteze rachetele balistice strategie pe trei segmente ale traiectoriei de zbor", facandu-le, practic, inutile.

Pe de alta parte, Emelianov s-a aratat ingrijorat de potentialul antisatelit al rachetelor Standard-3 si GBI. "Practic, vor fi amenintate toate aparatele cosmice aflate pe orbite joase si care vor intra, astfel, in zona de distrugere a sistemelor de aparare aeriana. Avand in vedere caracterul global de actiune a acestor proiectile, va fi pusa in pericol activitatea spatiala a oricarui stat", a apreciat oficialul.

Neliniste suscita, de asemenea, preocuparea americanilor pentru dezvoltarea unor arme supersonice, de la avioane si drone, la rachete, capabile sa atinga peste 6.000 de kilometri pe ora, ceea ce le face de neinvins.