In razboiul sau din Ucraina, un razboi nedeclarat si oribil, Vladimir Putin are cateva avantaje. Spre deosebire de liderii occidentali, care se intersecteaza mereu si care s-au dovedit incapabili sa stavileasca Rusia, Putin nu trebuie sa dea nimanui socoteala: doar siesi. Presedintele rus nu are aliati adevarati. Mai mult, pentru ca isi distruge criticii cu aceeasi cruzime cu care incalca suveranitatea statelor vecine, in interiorul Rusiei nu exista, practic, nimic care sa-i limiteze actiunile.

In plus, pentru Putin rezultatul final este mult mai important decat pentru Occident. Paranoia lui geopolitica si autoritarismul lui fac aceasta victorie deosebit de valoroasa. Putin detine o armata moderna, gata oricand sa fie trimisa in lupta. Putin a invins conform calculelor sale, dar a pierdut sprijinul catorva lideri occidentali de incredere, dispusi pana mai ieri sa vada in locatarul de la Kremlin un interlocutor intelept, ba chiar un partener. Chiar si cei mai miopi politicieni l-au vazut acum pe Putin, asa cum el este in realitate : mai degraba un pungas decat un om de stat, mai degraba un dusman decat un partener, comenteaza The Economist.

Initial, Putin a vrut sa cumpere Ucraina, fara sa intervina militara, dar, aratand ca este gata sa recurga la forta, el a imprastiat teama, iar pentru Putin frica este valuta de baza a politicii sale. Prin reactia lui anemica si inconsecventa, Occidentul, despre care Putin crede ca vrea sa-si stirbeasca puterea si sa o incercuiasca, a pierdut timp. Pentru Putin, istoria postsovietica a Rusiei reprezinta o suita de umilinte si insulte din partea Americii, iar el vrea sa schimbe aceasta situatia.

Mai devreme sau mai tarziu insa, ultimele masuri adopate de NATO, SUA si UE, vezi sanctiunile economice si intarirea prezentei militare a aliatilor in Europa centrala si de est, fie il vor obliga pe Putin fie sa-si revizuiasca atitudinea, fie vor determina poporul si elita rusa sa-l vada cu alti ochi pe liderul lor. Occidentul va trebui sa plateasca un anumit pret, fireste. Dar cum a demonstrat exemplul Ucrainei sarace, indiferenta este mult mai costisitoare.