Datele din satelit descifrate de expertii americani arata ca Phenianul pregateste un nou experiment atomic. Imaginile luate de pe orbita circumterestra indica o agitatie deosebita in perimetrul muntelui Mantapsan, acolo unde, spun americanii, Phenianul efectueaza testele lui nucleare subterane. Analistii sunt de parere ca regimul nord-coreean va efectua un alt asemenea test sambata, cand se implinesc 105 ani de la nasterea lui Kim Ir-Sen, bunicul actualui presedinte Kim Jong-Un. Probabil, va fi cea mai puternica explozie din istoria Coreei de Nord.

Citandu-i pe expertii laboratorului de la Los-Alamos, New York Times precizeaza ca muntele Mantapsan poate suporta o explozie atomica de 282 kilotone. De altfel, incapand din 2006, anul primului test, deflagratia generata nici nu a fost inclusa in categoria exploziilor nucleare. Anul trecut insa, puterea focosului s-a situat, conform estimarilor expertilor, intre 10 si 30 de megatone.

In acest context, Donald Trump l-a sunat pe omologul sau de la Beijing, Xi Jinping, rugandu-l pe presedintele chinez sa transmita conducerii nord-coreene ca Washingtonul poseda inclusiv submarine atomice, promitand, in schimbul acestui serviciu, conditii comerciale mai avantajoase. Convorbirea telefonica a durat, potrivit Wall Street Journal, aproape o ora.

"Nu puterm permite Coreei de Nord sa se doteze cu arma nucleara. Deocamdata, Phenianul nu are mijloacele necesare pentru a-si realiza visul, dar vor avea", a estimat presedintele american.