Avionul Air Force One a decolat de pe aeroportul internaţional Ninoy Aquino la miezul zilei, la capatul unui lung turneu care a cuprins  Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam şi Filipine. 'Mi-am făcut mulţi prieteni la cel mai înalt nivel', a declarat Trump jurnaliştilor inainte de plecare. "Cu totii am muncit din greu şi cred că roadele muncii noastre vor fi incredibile", a adăugat el.

Desi voiajul a vizat cu precadere dosarul nuclear nord-coreean, in fiecare stat pe care l-a vizitat si unde a fost intampinat cu mare fast, presedintele SUA a reiterat dorinţa tarii sale de a reechilibra comerţul cu această regiune, pledand, totodata, in favoarea unui acces mai facil al companiilor americane la pieţele asiatice.

In privinta gazdelor, liderii din regiune s-au intrecut in a-l flata pe Trump, sensibil la onoruri şi somptuozitate. 'A fost un covor roşu cum n-a mai văzut nimeni vreodată', a povestit plin de incantare liderul de la Casa Alba. O partide de golf şi dineu de gală la Tokyo, concert de operă şi Oraşul interzis în Beijing, un toast prezidenţial, la Seul, în cinstea unui bărbat care 'îi redă deja Americii grandoarea sa'. Un novice în diplomaţie şi neobişnuit cu deplasările lungi, Trump a evitat paşii greşiţi şi a părut mai degrabă relaxat.

Dar dincolo de manierele bine studiate, de fotografii, strangeri de maini si zambete largi, rămân întrebările legate de impactul concret al acestui turneu, comenteaza analistii. Din Tokyo până în Manila, trecând prin Seul, Beijing şi Hanoi, preşedintele septuagenar a repetat două priorităţi: să se accentueze presiunea asupra ameninţării nucleare nord-coreene şi să se ofere un acces mai bun la pieţele asiatice pentru întreprinderile americane.

Dar bilanţul acestor 12 zile pare destul de sarac. 'Dacă veţi compara perioada de dinaintea şi cea de după turneul asiatic al lui Trump, veţi vedea că nimic nu s-a schimbat în mod real (asupra dosarului nord-coreean)', a explicat  Go Myong-Hyun de la Asan Institute, centru de reflecţie cu sediul la Seul. Iar Beijingul 'nu a promis nimic nou (...) şi îşi menţine poziţia', a rezumat analistul.

Unii experţi sunt de părere că discutiile purtate de Trump cu omologul sau chinez, Xi Jinping, ar putea avea unele rezultate pe termen mediu. Dar multele documente semnate cu o fermitate oarecum ostentativă, raman adesea simple scrisori de intenţie, fara sa schimbe nimic în ceea ce priveşte durata deficitelor comerciale abisale ale SUA.

În opinia lui Ryan Hass, fost consilier pentru Asia al lui Barack Obama, turneul lui Trump a întărit impresia că 'regiunea merge înainte şi accelerează, în timp ce SUA privesc în urmă'. El citează în special decizia celor 11 ţări din Asia-Pacific în vederea prelungirii acordului de liber-schimb (TPP), pe care Trump l-a abandonat brusc. Sau apelurile lui liderului chinez Xi Jinping pentru o 'mondializare ireversibilă', ce contrastează cu naţionalismul economic al omologului său american.