"Pozitia noastra este fermă, inclusiv în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina. În acest sens, încercăm sa gasim o solutie impreuna, inclusiv cu SUA, in cadrul Formatului Normandia", a explicat Merkel. "Dupa parerea mea, rolul meu nu rezida atat in mediere, cat in a contribui la rezolvarea acestei probleme, iar o astfel de contribuţie este tocmai Formatul Normandia", a conchis cancelarul. Formatul Normandia îi reuneşte pe liderii Franţei, Germaniei, Ucrainei şi Rusiei în încercarea de a găsi o soluţie la conflictul din estul Ucrainei.

Cu cateva zile inaintea intalnirii dintre Putin şi Trump, consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, generalul H.R. McMaster sublinia că presedintele SUA doreşte o relaţie "mai constructivă" cu Rusia şi că unul dintre obiectivele deplasării sale în Europa rezida in a stabili o "abordare comună faţă de Rusia" şi de a "răspunde la comportamentul destabilizator" al puterii ruse.

În timpul campaniei electorale, Trump l-a catalogat pe Putin drept un "om strălucit şi plin de talent", dar cei doi lideri nu s-au întâlnit în mod direct până acum, in conditiile in care relaţiile între Rusia şi SUA au coborat la cel mai scăzut nivel după înăsprirea sancţiunilor de către Washington la adresa Moscovei pentru rolul acesteia în criza ucraineană. De altfel, liderul de la Kremlin puncta, zilele trecute, ca relaţiile dintre cele doua puteri s-au "degradat" de la sosirea lui Trump la putere.

In acest context, nu se stie daca Putin sau Trump vor aborda problema perspectivelor Tratatului privind lichidarea rachetelor cu raza medie si mica de actiune, unul dintre documentele cheie incheiate, de-a lungul timpului, de cele doua parti. La sfarsitul lunii iunie s-a aflat ca un grup de influenti congressmani americani nu mai considera oportuna sustinerea acestor acord, pe motiv ca el este deja incalcat de Rusia si ca Moscova detine o arma secreta.

De cealalta parte a baricadei, in Rusia, expertii sustin ca, de fapt, americani sunt cei care nu respecta prevederile respectivului tratat. Interesant este ca atat specialistii americani, cat si cei rusi atrag la unison atentia ca anularea acestui acord va avea un puternic efect negativ asupra intregii arhitecturi a acordurilor bilaterale din domeniul securitatii.

Concluzionand, analistii estimeaza ca, de fapt, aceasta chestiune reprezinta, de fapt, elementul central al discutiilor de la Hamburg dintre cei doi lideri.