Intr-un interviu acordat televiziunii ruse, el a precizat ca trupele cecene lupta in Siria si sufera pierderi. In cadrul emisiunii au fost prezentate cadre cu luptatori ceceni bine inarmati, in timpul unor antrenamente desfasurate in orasul Tsentora, unde Kadyrov s-a nascut.

Liderul cecen a refuzat sa precizeze numarul membrilor unitatii speciale din Siria. "Din pacate, inregistram pierderi. Sunt oameni care-si dau viata pentru ca, pe viitor, sa se poata trai in liniste pe teritoriul Ceceniei", a subliniat Kadyrov.

Comentand aceste declaratii, The Wall Street Journal noteaza, printre altele, ca Ramzan Kadyrov nu pierde ocazia pentru a-si afisa loialitatea fata de presedintele Vladimir Putin. Spre exemplu in 2014, oamenii lui Kadyrov si-au facut aparitia in Peninsula Crimeea inainte de alipirea ei de catre Rusia, iar liderul cecen a recunoscut, ulterior, ca luptatorii lui au participat la actiunile militare din estul Ucrainei.

Kremlinul il accepta pe Kadyrov pentru ca a reusit sa inabuse rezistenta islamist din republica pe care o conduce, desi el este acuzat de tortura si de rapire de oameni. Invinuiri pe care, fireste, Kadyrov le respinge categoric. Kadyrov, continua The Wall Street Journal, a inceput sa joace un rol tot mai vizibil in politica interna, unde apare ca un fel de caine de paza, care ataca opozitia dezbinata si slabita.

In acelasi timp insa, Moscova se teme ca luptatorii ceceni care lupta acum in Siria se vor intoarce in Caucazul de Nord, inarmati cu un plus de experienta si ca vor declansa un adevarat razboi de partizani.