Cu 25 de deputati, noua formatiune devine cea de-a treia forta în legislativul cu 300 de locuri, înaintea To Potami (de centru) si a partidului Zori Aurii, de extrema dreapta, fiecare cu 17 parlamentari. Potrivit Constitutiei, Unitatea Populara poate primi cel de-al treilea mandat exploratoriu pentru formarea unui nou executiv, dupa demisia anuntata joi seara de prim-ministrul Alexis Tsipras.

Tot felul de calcule

Pe de alta parte, liderul partidului conservator Noua Democratie (cea mai mare formatiune de opozitie), Evangelos Meimarakis, va încerca sa formeze un nou guvern, chiar si minoritar, pentru a evita organizarea de alegeri anticipate, cerute de Tsipras, care a solicitat un nou mandat pentru a putea pune în aplicare pachetul de asistenta negociat cu creditorii internationali. ~n opinia lui Meimarakis, alegerile sunt ultima optiune, nu prima, asa cum vrea Tsipras.

Liderul opozitiei a precizat ca va purta consultari cu toate partidele de opozitie, posibil inclusiv cu Zorii Aurii si cu Grecii Independenti, formatiunea partenera la guvernare a Syriza. Totusi, formarea unui nou guvern este însa putin probabila, o coalitie cu To Potami si PASOK neasigurând o majoritate parlamentara. La fel de improbabil este si ca un guvern minoritar sa primeasca sprijinul celorlalte partide. Meimarakis l-a acuzat pe Alexis Tsipras ca încearca 'sa fuga de probleme' si de 'fantoma' fostului ministru al energiei Panagiotis Lafazanis, liderul Platformei de stânga a Syriza.

Obligatie morala si politica

Premierul grec Alexis Tsipras a anuntat joi seara ca îsi da demisia de la conducerea guvernului. 'Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie si-a atins limitele. Acum, poporul trebuie sa se pronunte. Voi, prin votul vostru, veti decide daca v-am reprezentat curajos în fata creditorilor, daca acest acord (cu creditorii) este de ajuns', a spus Tsipras într-un mesaj televizat. "Suntem obligati sa respectam acordul, dar ne vom lupta sa atenuam consecintele adverse", a adaugat el, subliniind ca nu a obtinut acordul pe care si l-a dorit, dar ca acesta este cel mai bun în conditiile date.

"Voi încerca sa obtin votul poporului grec pentru a conduce tara si pentru a continua programul nostru de guvernare", a mai declarat Tsipras, precizând ca are "obligatia morala si politica" de a pune ceea ce a facut, cu "succese si esecuri", la judecata poporului, pentru ca acesta sa decida din nou. El si-a înaintat demisia presedintelui grec si a cerut ca alegerile anticipate sa fie organizate cât mai repede posibil. Anterior, surse guvernamentale au declarat ca Tsipras va propune organizarea de alegeri anticipate pâna la 20 septembrie si ca a avut consultari prin telefon pe aceasta tema cu liderii partidelor de opozitie.