Pacienta, Lucica Bunghez, avea la acea vreme 47 de ani și prezenta o tumoră gigant de 72 de kilograme, care a țintuit-o la pat pentru trei ani.

Profesorul Mc Kinnon, devenit celebru pentru că a mai operat, în 1998, o tumoră mai mare cu zece kilograme decât cea a Lucicăi, s-a oferit s-o opereze gratuit pe femeia din Brașov, după ce a aflat de cazul ei de la un medic de origine română din New York, Dinu Gangure. Pentru că Ministerul Sănătății nu a avut 300.000 de dolari pentru transportul și spitalizarea în străinătate a pacientei, chirurgul american a fost de acord să vină în România, cu condiția ca autoritățile sanitare să-i pregătească o sală de operație bine pusă la punct și să-i asigure toate condițiile pentru realizarea intervenției.

Românca este, la nivel mondial, al doilea caz de tumoră gigant excizată cu succes, primul fiind cel al unei americance cu o tumoră de 91 de kilograme, care după intervenție a dus o viață normală. Brașoveanca suferea de o boală genetică foarte rară (recklinghausen) care i-a afectat centrii nervoși. Echipa condusă de McKinnon este autoarea primei intervenții de acest fel din lume.

''Am stabilit împreună cu Ministerul Sănătății ca intervenția să se desfășoare aici, iar spitalul va suporta toate cheltuielile operației și tratamentul pacientei. Am pregătit 40 de specialiști chirurgi pentru această intervenție și consider că sala operatorie a clinicii noastre dispune de dotările de vârf necesare pentru ca operația să poată avea loc. (...) Cazul este particular și complicat, dar rezolvarea lui depinde de profesionalismul medicilor'', declara atunci profesorul Ioan Lascăr.

Operația de extirpare a durat aproximativ 10 de ore, iar apoi pacienta a fost supusă unor repetate transplanturi de piele, pentru reconstrucția țesutului exterior. Primul transplant de piele a fost efectuat la două săptămâni după extirparea tumorii. Intervenția a decurs fără incidente, a durat aproape două ore și jumătate. Primul autotransplant a acoperit aproape 25% din defect, pielea fiind recoltată de pe coapsa dreaptă a pacientei.

După 11 zile, pacienta a fost supusă unui nou autotransplant. Operația a durat aproximativ trei ore, iar echipa, care a realizat-o, a fost formată din zece medici. Acest al doilea transplant de piele s-a efectuat cu piele recoltată de pe coapsa stângă a pacientei. Ea a povestit în presă, la vremea respectivă, că la internare avea 112 kilograme, iar la externare avea 42 de kilograme.

În prezent, la 10 ani de la intervenția chirurgicală, Lucica Bunghez duce o viață normală la Brașov, alături de familie. Acum are 56 de ani și este bunica unei fetițe de doi ani, Alesia, precizeaza Agerpres in pagina electronica.