Planul, care, potrivit ministrului turc, a fost adus la cunostinta ONU si a „partilor cointeresate”, cuprinde trei alternative, scrie publicatia Star, citata de RIA Novosti. Prima prevede crearea in Cipru a unui stat unic si o structura comuna a comunitatilor greaca si turca pentru prospectarea rezervelor de hidrocarburi. Totul se va face sub coordonarea Natiunilor Unite.

Daca aceasta varianta nu va functiona, Turcia sugereaza infiintarea unui comitet comun al comunitatilor cipriote, greaca si turca, care sa se ocupe de problemele legate de exploatarea hidrocarburilor. Daca nici asa nu se va ajunge la un rezultat, Turcia propune o formula de rezolvare a chestiunii cipriote pe baza existentei pe insula a doua state, precizeaza un comunicat al MAE turc.

Incepand din 1974, Insula Cipru este, de facto, impartita in Republica Ciprului, membru al UE, si Republica Turca a Ciprului de Nord. Toate tentativele de reglementare a problemei cipriote pe baza negocierile intre liderii comunitatilor greaca si turca, inclusiv pe baza unui plan prezentat de ONU, au esuat pana in prezent.