Uniunea Europeana a acordat Nicosiei ragaz pana luni pentru a identifica modalitatea de a face rost de cele 5,8 miliarde de euro necesare pentru obtinerea planului de salvare, fara de care sistemul finaniar al Ciprului va fi amenintat de faliment si tara risca sa iasa din zona euro.

Cipru este in negocieri cu Moscova privind eventuale investitii ruse, ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris declarand ca rezervele de gaze naturale ale tarii sale situate in largul marii constituie unul dintre domeniile care ar prezenta interes pentru partea rusa.

„Aceste rezerve apartin celor doua comunitati, iar viitorul acestor zacaminte nu poate fi decis fara aprobarea partii de sud a Insulei. Daca va fi nevoie, vom putea lua masuri pentru a contracara astfel de initiative”, a declarat pentru agentia Reuters un inalt responsabil turc.

„Exploatarea exclusiva a acestor resurse de catre partea sudica a Ciprului este in afara oricarei chestiuni si este inacceptabila”, a adaugat el. „Intentionam toate mijloacele juridice. Putem ridica problema in fata Uniunii Europene, dar vom recurge la toate canalele politice si juridice”, a subliniat acelasi responsabil, fara alte precizari.