Turcia a încetat să exporte lapte în Europa în anul 2000 din cauza nealinierii la standardele europene. Ţările care utilizează standardele de calitate ale Uniunii Europene au refuzat, de asemenea, să importe lapte şi produse lactate din Turcia. Din anul 2006, Turcia a depus eforturi susţinute pentru a-şi alinia producţia de lapte la cerinţele înaintate de UE, relateaza Agerpres in pagina electronica.

'Timp de şapte ani, ministerul nostru a conlucrat cu producători de produse lactate, personal tehnic, medici veterinari, cu lucrători de la ferme şi, în cele din urmă, a înregistrat succes - producţia de lapte este acum în conformitate cu standardele europene', a declarat ministrul agriculturii de la Ankara. Companiile turceşti vor putea să vândă lapte şi produse lactate în UE, a anunţat el, indicând că o dispoziţie în acest sens urmează să intre în vigoare miercuri, 3 aprilie a.c..

Potrivit acestuia, deschiderea frontierelor Europei pentru laptele turcesc înseamnă chiar mai mult decât intrarea pe piaţa europeană. 'Chiar şi unele dintre ţările din Orientul Mijlociu au fost reticente în a importa laptele nostru din cauză că nu-l puteam comercializa în Europa. Acum această problemă este eliminată. Pentru Turcia, aceasta reprezintă un avantaj important', a afirmat Mehmet Mehdi Eker.