„Pe durata manifestatiilor stradale au suferit distrugeri 280 de oficii si magazine, sase institutii de stat, 106 masini de politie si 207 autoturisme particulare, precum si 11 sedii ale partidului de guvernamant”, a detaliat ministrul turc de interne, Muammer Guler. Potrivit precizarilor sale, de la declansarea valului de proteste, s-au inregistrat 603 demonstratii in 77 din totalul de 81 de provincii ale tarii.

Revoltele au avut un impact negativ si asupra pietei financiare a statului, indicele Borsa Stock Exchange National 100 pierzand ieri 10,5%, dupa o cadere similara din ziua anterioara, indicele National 30 cedand, la randul lui, 10,3%. Numeroase companii, inclusiv cele mai mari (Garanti Bank, spre exemplu), au pierdut cate 10% - 12%. Potrivit Bloomberg, cel mai mult a avut de suferit reteaua comerciala Teknosa Ic Ve Dis Ticaret AS – minus 19%. Unul dintre principalii operatori de telefonie mobila, Turkcell, a cedat 5,7%.

Expertii mentioneaza, in aceste context, ca in piata turca a fost considerata in ultimul timp drept una dintre cele mai atractive dintre tarile in curs de dezvoltare. In 12 lluni, indicele National 100 a crescut cu 41%, iar National 30, cu 44%. In mai, un sondaj realizat de Bank of America printre firmele de investitii plasa Turcia pe primul lor in topul preferintelor acestora.
Potrivit EPFR, de la inceputul anului, piata turca a atras 869 milioane de dolari, in timp ce Rusia, spre exemplu, a inregistrat „o retragere de capital in valoare de 293 de milioane de dolari”. 

In aceste conditii este normal ca analisti si oameni de afaceri din intreaga lume sa-si puna intrebari in legatura cu evolutia economica a Turciei, daca tensiunile nu vor scade in intensitate, iar stabilitatea politica a statului va ramane incerta. Pentru moment, spun ei, nu exista un pericol real, dar prelungirea situatiei actuale ar putea arunca Turcia inapoi cu multi ani: multi investitori vor renunta la planurile lor, cu efect imediat asupra ritmului de crestere eonomic.

Daca lucrurile nu vor reveni la normal, turismul, unul dintre sectoarele cheie ale economiei Turciei, va simti, la randul lui, efectul manifestatiilor de protest. Deocamdata, firmele de resort nu par sa dea semne de panica, dar nu exclud o majorare a tarifelor pentru sfarsitul acestui an si pentru anul viitor. Dar e numai o supozitie.