Ankara incearca sa sporeasca presiunea asupra procesului de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeana si ameninta cu o noua orientare a Turciei in directia Estului. Intr-un recent interviu televiziat, premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat ca l-a rugat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, sa accepte primirea Turciei in Organizatia de cooperare de la Shanghai. „Dupa aceea, vom spune adio Uniunii Europene”, a adaugat el. Afirmatie care a reaprins discutiile interne legate de indepartarea Turciei de orientarea ei traditionala spre Vest.

Dar, scrie Die Presse, daca Turcia va renunta cu adevarat la cei 50 de ani de eforturi menite sa o includa in clubul democratiilor vest-europene, consecintele acestei reorientari vor fi majore. Intr-o prima reactie la declaratia lui Erdogan, Departamentul de Stat al SUA a evocat statului de membru NATO de care beneficiaza Turcia si obligatiunile care decurg de aici. Nu trebuie uitat ca, anterior, Washington s-a pronuntat in repetate randuri in favoarea primirii Turciei in UE.

Intr-un fel de replica, Erdogan a asigurat ca tara sa nu intentioneaza sa „uite” de procesul de aderre la UE. Pe de alta parte insa, blocajul survenit in negocieri inca in 2005 il obliga pe el, ca om care poarta responsabilitatea pentru 75 de milioane de turci, sa caute variante alternative.

In context, Erdogan a subliniat ca Organizatia de la Shanghai „este mai buna si mai puternica” decat UE. Intr-o prima faza, aceasta structura a fost compusa din China, Rusia, Kazahstan, Kargazstan si Tadjikistan, iar cand in 2001 lor li s-a alaturat Uzbekistan, numele organizatiei a fost schimbat. Incepand de anul trecut, Turcia este „partener de dialog” al acestei organizatii, a carei prioritate este cooperarea militara si economica.

Contactat de Die Presse, analistul turc Beril Dedeoglu a estimat ca vorbele lui Erdogan nu trebuie luate foarte in serios. In opinia expertului, desi premierul nu si-a propus sa intoarca definitiv spatele UE, ingrijorator este faptul isi poate permita astfel de afirmatii fara teama ca popularitatea sa va avea de suferit. Conform ultimelor sondaje, numai 33% dintre turci sunt de parere ca tara lor trebuie sa devina membru cu drepturi depline al UE: in urma cu 10 ani, acest procent era de peste 70%. In aceste conditii, spune Dedeoglu, noua orientare ar putea, la un moment dat, sa devina fireasca.