De cateva zile, capitala economica a Turciei, Istanbul, este teatrul unor violente confruntari, cele mai grave inregistrate in aceasta tara de la venirea la putere, in 2002, a partidului islamic-conservator condus de Recep Tayyip Erdogan. Duminica, cateva sute de manifetanti au ramas in Piata Taksim, din inima orasului, punctul fierbinte al miscarii protestatare.

Actiuni similare s-au desfasurat si in alte localitati ale tarii, inclusiv la Ankara, dupa acelasi scenariu: baricade, sloganuri anti-guvernamentale. Potrivit datelor ministerului de interne, in urma ciocnirilor dintre demonstranti si fortele de ordine au fost ranite 79 de persoane, fiind arestate alte 1.700.

Ce a aprins acest adevarat vulcan al nemultumirii? Un proiect imobiliar: construirea unui centru comercial pe locul parcului de langa Piata Taksim. Ceea ce ar insemna distrugerea acestei zone verzi din centrul Istanbulului. Iar tacerea lui Erdogan, considerat arogant, vointa lui de a ignora vocea strazii, a amplificat furia populatiei. „Deriva autoritara s-a accentuat de la victoria partidului sau in ultimele alegeri legislative din 2011. Erdogand demonstreaza un tot mai accentuat autism politic”, a comentat expertul Didier Billion.

Convocat de seful statului, care s-a declarat ingrijorat de intensitatea confruntarilor stradale, premierul Erdogan a surprins, ordonand politiei sa evacueze Piata Taksim si recunoscand ”erori si reactii extreme” din partea fortelor de ordine. In plus, el a declarat ca proiectul de reamenajare a centrului Istanbului nu este batut in cuie, nefiind luata nici o decizie definitiva. Cuvinte interpretate drept un prim pas al premierului spre o incercare de a ajunge de a domoli spiritele. Astazi, regimul Erdogan, chiar daca nu este in criza, dispune de o marja de manevra mult mai redusa decat in trecut pentru a raspunde frustrarilor sociale.

Cu o crestere de 2,5% anul trecut si o prognoza de 4% pentru 2013, tensiunile pot influenta negativ rezultatele economice, in conditiile in care Turcia este urmarita cu mare atentie de investitorii straini.