Cu o lungime de 345 de metri, cam cat Turnul Eiffel, MOL FSRU Challenger poate stoca 263.000 de metri cubi de GNL, suficient pentru a acoperi consumul zilnic de gaze al Turciei. Potrivit proprietarului şi operatorului navei, compania Mitsui OSK Lines Ltd., nava poate exporta combustibil şi în regiunile vecine.

Operatorul reţelei de gaze din Turcia, Botas Boru Hatlari Ile Petrol Tasima AS, a semnat acordul de leasing pentru această navă, care va fi amplasată la Dortyol, în apropiere de graniţa Turciei cu Siria. Iarna trecută un val de frig a cuprins întreaga regiune astfel că Turcia nu a putut să îşi acopere necesarul de gaze naturale iar operatorul care gestionează reţeaua de gaze a cerut producătorilor privaţi de energie să îşi reducă cererea de combustibil cu până la 90%.

Potrivit datelor Bloomberg New Energy Finance, în prima jumătate a acestui an, Turcia a fost piaţa cu cel mai puternic ritm de creştere pentru importurile de LNG după China, Coreea de Sud şi Japonia.sectoarele Auto (38%) şi Utilităţi (38%). Sănătate (14%), Transport & Activităţi de recreere (20%) şi Comerţ (23%) sunt domeniile de activitate cu cea mai mică probabilitate de a face cunoscute riscurile climatice.