"Spania este destul de plină. Anul trecut a fost un record de turişti şi anul acesta va fi un nivel similar", a anuntat directorul general al grupului de turism european TUI, Fritz Joussen, recomandand Bulgaria şi Republica Capului Verde (în largul coastelor Africii de Vest) drept alte destinatii.  De precizat ca Spania a înregistrar un nou record: in primele sase luni ale anului, aceasta tara a primit 36,4 milioane turişti străini, cu 11,6% mai mulţi faţă de perioada similară din 2016

Potrivit experţilor, creşterea înregistrată de Spania ca destinaţie turistică s-a datorat situaţiei politice şi de securitate din ţări precum Tunisia, Egipt sau Turcia, principalii săi competitori, în special pe durata sezonului estival. In general, spaniolii sunt încântaţi de turişti deoarece ei furnizează locuri de muncă şi sprijină economia. Dar, cum preţurile au crescut în Spania din cauza majorării cererii, alte destinaţii accesibile ar trebui luate în considerare, a explicat Joussen.

In context, el a adăugat că, dupa toate probabilitatile, TUI nu va reduce anul viitor capacitatea pentru Turcia, deoarece revine cererea pentru această destinaţie. De asemenea, TUI ar putea adăuga Tunisia pe lista destinaţiilor sale dar încă nu a fost luată nicio decizie. Rivala Thomas Cook intenţionează să reia sejururile în Tunisia.

Spania a încheiat anul 2016 cu o cifră record de 75,6 milioane turişti străini, cu 10,3% mai mulţi faţă de anul anterior şi peste estimările Guvernului. Cei mai mulţi vizitatori străini au fost din Marea Britanie - 17,8 milioane. Turismul are un aport de 11% la Produsul Intern Brut al Spaniei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.