Este interesant de remarcat faptul că, în ciuda a trei  finișuri pe munte din cele cinci etape montane, există etape de cățărare mult mai puține decât în ​​trecut. Cu toate acestea, prin adăugarea unor etape de deal, există încă un număr semnificativ de cățărări clasificate.

Anul acesta se pare că organizatorii au stabilit un curs care nu favorizează prea mult o singură disciplină și prin menținerea bonusurilor de timp, obiectivul este de a avea o cursă extrem de strânsă și interesantă de la început până la sfârșit, culminând cu ultimele etape decisive înainte de finala de la Paris.

Ca în orice alt an, turul este magic în nepredictibilitatea sa. Fie că este vorba de vânt lateral sau chiar de Froome care atacă coborârea, orice se poate și se va întâmpla în cele 21 de etape. În cele ce urmează vom vorbi despre trei dintre etapele cheie ale turneului.

Etapa 1: DÜSSELDORF / DÜSSELDORF

Distanță: 14 km

Etapa inițială a turului este un test de timp individual de 14 km care se parcurge de-a lungul, chiar și sub râul Rin, înainte de a trece prin centrul orașului și înapoi de-a o lua de-a lungul râului până la capăt. Cursul este plat, cu excepția podului peste râu, dar există mai multe tracțiuni tehnice care vor favoriza un specialist TT cu o putere de accelerare ridicată, care poate să se rotească și să se întoarcă rapid la viteză și în poziția aero.

Această etapă nu este, evident, una esențială pentru turneu, dar va fi o dovadă foarte bună a locului în care concurenții din clasamentul general (GC) se înscriu în cursa. Richie Porte de la echipa BMC Racing a avut momente foarte bune pe bicicleta TT, astfel încât o declarație timpurie frumoasă despre rivalii săi ar putea fi în ordine.

Pentru Nairo Quintana de la Movistar, acesta va fi un test care va indica cât de bine s-a recuperat de la Giro, unde a pierdut în favoarea lui Tom Dumoulin din echipa lui Sunweb, în etapa finală TT.

Cu mai puține etape de munte, Quintana nu își poate permite să piardă mult timp în favoarea rivalilor săi înainte de săptămâna finală.

Povestea mai interesantă va fi cea legată de cine poartă tricoul galben după prima zi. Echipele Katusha-Alpecin și germanul Tony Martin sunt, fără îndoială, foarte motivate să tragă pentru tricoul galben (maillot jaune) pe terenul de acasă, dar motivația este ridicată pentru toți specialiștii TT într-o etapă plată, dar tehnică.

ETAPA 5: Vittel/ La Planche des Belles Filles

Distanță: 160,5 km

Tip: Deal

Etapa 5 nu este considerată o etapă montană, dar liderul și tricoul galben se vor schimba cel mai probabil în acest moment al cursei. Cățărarea finală a acestei etape în La Planche des Belles Filles este de 5,9 km, cu o pantă medie de 8,5%, secțiunile având un grad de 20%. Chris Froome a obținut prima sa victorie în această etapă în 2012.

 

Etapa 9: Nantua/ Chambery

Distanța: 181,5 km

Tip: Munte

Cu o zi înainte de ziua de odihnă am putea observa o separare semnificativă a rivalilor GC de teren. În timp ce în acest an există mai puține etape montane, acestea sunt mai abrupte decât în ​​trecut. Cu trei urcușuri HC pe parcursul zilei, printre care se numără și colțurile Col de la Biche și Grand Colombier, care prezintă secțiuni cu o pantă mai mare de 22%, va fi o zi în care concurenții se pot separa cu adevărat.

Aceste tipuri de cățărari pe pantă înaltă favorizează cicliștii a căror greutate mare se bazează mai mult pe partea de greutate a ecuației. Acestea fiind spuse, există o mulțime de drumuri pentru ca cursa să-și urmeze cursul firesc, conducând la urcarea finală spre Mont du Chat, unde echipele fără îndoială vor încerca o coborâre precum cea a lui Froome, din acest an.

Acestea sunt trei dintre etapele cheie ale Turului Franței 2017. Dacă sunteți pasionați de ciclism și de pariuri sportive, intrați pe 888sport.ro și pariați pe sportivii voștri favoriți.