Investigatia a fost incredintata unui magistrat din Bruxelles, specializat in astfel de delicte. Potrivit unor prime informatii, se pare ca angajaţii UBS ar fi contactat, in decurs de 10 ani, belgieni bogaţi, inclusiv directori generali şi sportivi, încurajându-i să deschidă conturi nedeclarate în Elveţia.

Publicatia citata mentioneaza, in context, ca UBS Belgium a contribuit la organizarea transferurilor unor sume mari de bani către Elveţia si ca ancheta ar fi inceput la sfarsitului anului trecut, bazandu-se pe marturii detaliate.

"Practicile de afaceri ale UBS respectă cu strictete legislaţia şi reglementările în vigoare. UBS nu tolerează nici o activitate de sprijinire a clienţilor în scopul evitării obligaţiilor fiscale" a raspuns banca intr-un comunicat remis agentiei Bloomberg News, în care se mai arată că banca nu are cunoştinţă despre vreo investigaţie preliminară legată de operaţiunile din Belgia.

Băncile europene sunt supuse unei serii de investigaţii legate de acuzaţiile că au manipulat dobânzile interbancare şi cotaţiile valutare, că au ajutat clienţii să evite plata impozitelor, că au spălat bani sau au încălcat sancţiunile impuse de Statele Unite unor state.

In urma cu doi ani, UBS a fost amendată cu aproape 1,5 miliarde de dolari de autorităţile de reglementare din SUA, Marea Britanie şi Elveţia, pentru manipularea dobânzilor interbancare. Banca este încă investigată pentru asociarea unora dintre brokerii săi cu brokeri ai altor companii, pentru manipularea pieţei valutare.