Potrivit unui purtator de cuvant al bancii, peste un miliard de dolari vor intra in rezervele valutare ale Băncii Ucrainei, restul vor merge către bugetul de stat.

Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional a aprobat săptămâna trecută un plan de ajutorare a Ucrainei, pe o perioadă de doi ani. Condiţionat de măsuri de economie drastice, imprumutul de 17 miliarde de dolari se înscrie într-un plan mai amplu de susţinere, in valoare de de 27 miliarde de dolari, bani pe care comunitatea internaţională (UE, Banca Mondială) i-a promis noilor autoritati de la Kiev.

In schimbul acestui ajutor, Ucraina va trebui sa puna in aplicare un program de austeritate, o misiune dificila, în contextul în care economia ar urma să înregistreze un declin de 5% în acest an şi un avans de 2% anul viitor, conform estimărilor FMI. "Acest program prezintă unele riscuri. Dar Ucraina are posibilitatea de a profita de acest moment, de a se rupe de practicile anterioare, atât din punct de vedere fiscal, cât şi monetar şi al guvernării", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde.