„Aceasta tragedie trebuie sa devina o lectie pentru fortele externe, care ar trebui sa procedeze la o revizuire a politicilor lor”, estimeaza autorul articolului. In opinia lui, principala vina pentru varsarea de sange revine politicienilor ucraineni, care au gestionat prost treburile tarii.

Dar, continua analistul, alt factor – Rusia si UE – „au privit deseori Ucraina drept un trofei si o confirmare a propriei influente geopolitice”. Iar tentativele de a integra Ucraina in oricare dintre cele doua blocuri politice a acutizat contradictiile interne din Ucraina, este de parere Lukianov.

El considera ca problemele Ucrainei pot fi rezolvate exclusiv prin efortul comun al tuturor celor care doresc cu adevarat acest lucru. Dar daca noul guvern va dori sa alunge Flota rusa din Marea Neagra si sa ridice problema aderarii Ucrainei la NATO, reactia Moscovei va fi una negativa, iar confruntarea geopolitica va reizbucni. „In acest caz, Rusia va analiza toate variantele, in special escaladarea contactelor cu regiunile estice ale Ucrainei, inclusiv o stimulare a desprinderii”, se afirma in articol.

Lukianov vede si alt pericol in Ucraina – eventutalele incercari ale invingatorilor ucraineni de a-i „pedepsi” pe opozanti, ceea ce va antrena adancirea disensiunilor dintre diferitele regiuni ale tarii. Ucraina, scrie Lukianov, reprezinta un simbol al unui moment de cotitura. In aceasta conjunctura, fie SUA, UE si Rusia creaza posibilitati de colaborare, fie Europa se va confrunta cu un nou „razboi rece”, a concluzionat autorul.