Va reusi noul cabinet de la Kiev sa se tina de cuvant? Ca de obicei, parerile sunt impartite, unii afirmand ca da, altii sustinand contrariul. Fara a lua partea nimanui, Businessweek a gasit cateva adevaruri care, in opinia publicatiei, pot impiedica infaptuirea angajamentelor asumate.

1. Multi dintre actualii liderii, inclusiv Iatseniuk, Turchinov si ministrul de finante, Aleksandr Shlapak, au fost deja la putere in timpul mandatelor fostului presedinte Viktor Iuschenko si al fostului premier Iulia Timoshenko. Atunci, metodele lor catastrofale de management au impins Ucraina intr-o adevarata prapastie economica.

2. Ucraina a cheltuit un volum impresionant de ajutor strain, multi bani nimerind in conturile responsabililor politici. Incepand din 1991, UE a acordat Ucrainei o sustinere financiara in valoare de 19,1 miliarde de dolari, FMI contribuind cu 30 de miliarde de dolari. De asemenea, in buzunarele functionarilor a ajuns mare parte din cele aproape 300 miliarde de dolari, economisite de Kiev gratie  reducerii pretului la gazele rusesti.

3. Noua coalitie guvernamentala este foarte fragila, afirma Businessweek. Spre exemplu, partidul Svoboda se poate desprinde, la solicitarea creditorilor occidentali. In plus, masurile de austeritate pe care le presupune programul de reforme ar putea provoca nemultumiri sociale. In acest context, unele regiuni din Estul Ucrainei ar putea cauta alianta cu Rusia.

4. Ucraina are nevoie de Rusia. In pofida dorintei de a se apropia de Europa, Ucraina nu-si poate permite sa intoarca spatele uriasului sau vecin, care-i asigura jumtate din necesarul de gaze naturale. Iar daca Moscova inchide robinetul gazoductelor, ajutorul din partea UE va fi insuficient. Totusi, este putin probabil ca Rusia sa procedeze astfel, avand in vedere ca prin conductele care traverseaza teritoriul Ucrainei trece gazul rusesc destinat pietei europene.