Viktor Ianukovici a fost destituit de facto, sâmbătă, de parlamentul care a votat pentru organizarea alegerilor prezidențiale anticipate pe 25 mai.

El a părăsit Kievul și s-a refugiat la Harkov (est) unde a dat un interviu televizat, dar sâmbătă seară nu se știa unde se află.

'Un avion particular, care urma să decoleze de pe aeroportul din Donețk, nu avea autorizația în ordine. Când responsabilii au venit pentru verificarea documentelor, au fost primiți de indivizi înarmați care le-au oferit bani pentru a putea decola fără autorizație', a declarat purtătorul de cuvânt al grănicerilor, Serghi Astahov, adăugând că oferta a fost refuzată.

'Puțin după aceea, două vehicule blindate s-au oprit lângă avion, președintele a coborât și a părăsit aeroportul', a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt nu a putut preciza destinația avionului, însă șeful statului încerca să fugă în Rusia, potrivit noului președinte al parlamentului, Oleksandr Turcinov, provenit din rândurile opoziției.

'A încercat să plece cu avionul în Rusia, dar a fost împiedicat de grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Donețk', a dat el asigurări sâmbătă, citat de agenția Interfax.

Donețk este regiunea natală a lui Viktor Ianukovici și un fief al simpatizanților săi.

Ucraina a trăit sâmbătă o zi nebunească în care au avut loc simultan destituirea de facto a președintelui Viktor Ianukovici și eliberarea opozantei Iulia Timoșenko, revenită imediat la Kiev pentru a-și regăsi susținătorii.

Violențele care au culminat în cursul săptămânii s-au soldat cu 80 de morți după trei luni de criză continuă, un nivel al violenței inedit pentru acest tânăr stat apărut din fosta Uniunea Sovietică.