Joi dimineata s-a aflat ca, in cursul noptii, liderii opozitiei si conducerea tarii au reusit sa ajunga la un armistitiu in vederea demararii de negocieri. Cateva ore mai tarziu, in Piata Independentei din centru capitalei, mai multi politisti erau raniti cu focuri de arma.

Incident produs in ajunul sosirii, la Kiev, a ministrilor de externe ai Germaniei, Frantei si Poloniei, in tentativa Uniunii Europene de a calma spiritele in Ucraina, o tara mare, dar cu o economie extrem de fragila si puternic dependenta de Rusia, un stat strategic prin rolul lui de principala artera de tranzit pentru gazele rusesti destinate UE. Ajunsi la Kiev, intalnirea celor trei diplomati cu presedintele Viktor Ianukovici, acuzat de toti pentru situatia existenta in Ucraina, inclusiv de oligarhi tarii, care ii reproseaza lipsa de fermitate si neindeplinirea a numeroase promisiuni, nu a mai avut loc din motive de securitate.

Interesant este ca, in contextul actualelor tensiuni care domina Ucraina, nimeni nu pare ingrijorat de problema securitatii furnizarii de gaze naturale. La fel cum pe nimeni nu pare sa nelinisteasca perspectiva destramarii Ucrainei. Un scenariu care, daca in urma cu doua luni, spre exemplu, era considerat mai degraba o speculatie rautacioasa, astazi el tinde sa devina o realitate. Se vorbeste despre federatie, confederatie, ba chiar despre o dezintegrare.

O rupere intre Estul si Vestul statului. Si, judecand dupa relatarile presei locale, deja s-a trecut la realizarea acestui scenariu: in sud-estul tarii se formeaza micarea Frontul ucrainean, chemat sa protejeze regiunea, de la Dnepropetrovsk pana la granita cu Republica Moldova, in cazul in care controlul va fi preluat de Vestul Ucrainei si care ar putea deveni alternativa la actuala formatiune de guvernamant, Partidul regiunior.

Initiatorul acestei actiuni este orasul Harkov, iar reprezentantii noii organizatii nu exclud posibilitatea unui compromis cu Centrul. „Poate fi vorba de o federatii, economica, intr-o prima faza”, a afirmat, in acest sens, deputatul Sergei Gorohov. „Estul si Vestul Ucrainei au mentalitati diferite, iar daca este sa traim si pe mai departe impreuna, atunci in cadrul unei federatii. Economica, intr-o prima faza. Mai ales ca in Est si Sud sunt concentrate cele mai mari intreprinderi industriale”, a continuat Gorohov.

Potrivit spuselor, sale, 70% din productia realizata in regiune este exportata in Rusia. „In cazul integrarii cu UE, marfa noastra nu se va vinde pe pietele europene. De aceea suntem rezervati in privinta UE. Pentru a trai normal intr-un stat unitar, este nevoie de federatie si de granite deschise cu Rusia – pentru o circulatie libera a marfurilor si oamenilor”, si-a argumentat deputatul punctul de vedere.

Ce spune Rusia? Oficial, aproape nimic. Liderul de la Kremlin pare conectat exclusiv la Jocurile Olimpice de la Soci, acest vis implinit al presedintelui Vladimir Putin, umbrit, oarecum de evenimentele de la Kiev. Mai lanseaza cate un apel la calm, dar fara convingere. Mai agitati sunt analistii de politica externa, in opinia carora, in cazul modificarii structurii de stat a Ucrainei, prima revendicare a viitoarei puteri va fi evacuarea Flotei rusesti din Marea Neagra. Si, constata expertii rusi, deloc intamplatoare, in acest context, prezenta unor nave americane in Marea Neagra.

Un lucru este cert in acest joc de interese geopolitice, cu final nestiut insa: pentru a-si reveni, Ucraina va avea nevoie de ajutor din afara. De un important sprijin financiar, adica de foarte multe miliarde de euro. Este UE capabila sa asigure resursele necesare? Sunt dispuse SUA la un asemenea efort? Sau Rusia, daca i se va solicita ajutorul? Deocamdata insa, la Kiev se moare. Mor civili, mor politisti. Cine va raspunde pentru asta?