Sesizat de Comitetul ucrainean al audiovizualului, serviciile fiscale, însărcinate de autorităţile vamale, au publicat lista operelor interzise pentru acces în Ucraina, printre care cartea 'Kiev Kaput' scrisă de liderul mişcării naţional-bolşevice Eduard Limonov.

Cărţile 'Ucraina. Războiul meu. Jurnal geopolitic' şi 'Revanşa eurasiatică a Rusiei', scrise de Aleksandr Dughin, ideolog apropiat Kremlinului, sau 'Catastrofa ucraineană: de la agresiunea americană la războiul mondial' a consilierului economic al Kremlinului, Serghei Glaziev, sunt de asemenea pe listă.

Această măsură este menită să 'împiedice propaganda ideologică a urii, fascismului, xenofobiei şi separatismului', a explicat în iulie Bogdan Cervak, responsabil în cadrul Comitetului ucrainean al audiovizualului, atunci când a sesizat serviciile fiscale pentru ca acestea să interzică operele respective.

Lista de cărţi interzise ar putea să fie extinsă şi mai mult, a atenţionat Cervak, cerându-le ucrainenilor să avertizeze Comitetul dacă vor descoperi alte scrieri 'ucrainofobe' în librăriile din ţară.

Această interdicţie intervine după câteva zile de la decizia Kievului de a interzice timpii de antenă pentru zeci de interpreţi şi actori, majoritar ruşi, dar dintre care face parte şi actorul francez Gerard Depardieu, devenit cetăţean rus în urmă cu doi ani.

Kievul este de părere că aceşti interpreţi şi actori constituie o 'ameninţare la adresa securităţii naţionale' şi îi acuză că i-au susţinut pe rebelii proruşi din est, precum şi anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, mentioneaza agerpres.