”Nu mai pompăm gaze la ora actuală. Mai avem timp pentru o astfel de operaţiune”, a afirmat Prodan. Kiev nu accepta noul pret impus de Gazprom incepand cu 1 aprilie si care a urcat la 485 de dolari/1000 de metri cubi. Autoritatile spera ca, prin negocieri, sa convinga Moscova sa revina la vechiul tarif.

Prodan a anuntat, in context, ca partea ucraineana nu a achitat factura de gaze pe luna martie. „Nu am platit inca. Datoria depaseste 550 de dolari”, a precizat el.

Pe de alta parte, Prodan a afirmat ca Ucraina a obtinut sprijinul Uniunii Europene in problema livrarilor de gaze in regim revers din Slovacia. Problema este ca pentru asta este nevoie de aprobarea Gazpromului, conform contractelor in vigoare. Un aspect confirmat, de altfel, de companiile europene de resort, potrivit carora realizarea unor astfel de livrari nu este impiedicata de dificultati de natura tehnica, piedicile fiind de factura juridica.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a convocat o reuniune speciala a guvernului pentru a analiza problema furnizarii de gaze catre Ucraina, unul dintre cei mai mari dintre clientii companiei Gazprom. In opinia cotidianului Kommersant este posibil ca executivul premierului Dmitri Medvedev sa decida suspendarea livrărilor de gaze către tara vecina. "Este un posibil scenariu: nu este exclus ca Gazprom să ceară societăţii Naftogaz Ukrainy ca, de la 1 mai, să achite livrarile de gaze inainte ca ele sa se propuca propriu-zis", estimeaza publicatia.