In opinia expertului, politica promovata de Barack Obama in Ucraina nu a dat rezultatele dorite, in conditiile in care situatia din aceasta fosta republica sovietica risca sa explodeze precum o oala sub presiune, adancind cea mai grava criza care domina relatiile dintre Moscova si Washington de la sfarsitul razboiului rece.

Pfeifle este de parareca Ucraina ramane un "stat cleptocratic", in pofida tentativelor de a schimba o stare a lucrurilor formata in cursul ultimilor 25 de ani. "Presedintele Porosenko este unul dintre cei mai bogati lideri europeni care, desi a promis ca isi va vinde active, nu a vandut nimic", noteaza autorul articolului.

Analistul american considera ca, la fel ca predecesorul sau, Viktor Ianukovici, Porosenko a "sters linia fina" care separa politica de afaceri si a gasit un mijloc de a se imbogati, in timp ce tara pe care o conduce traverseaza cea mai grava criza economica si politica dela proclamarea independentei, in 1991.

"Noul presedinte al SUA va trebui sa invete sa-i distinga pe adevaratii reformatori ucraineni de cei care transformat cruciadele lor impotriva coruptiei intr-o activitate lucrativa. Noul presedinte trebuie sa faca diferenta intre actiunile concrete si cuvintele goale", afirma Pfeifle.